Стратегическият съветник на Радев изненада с прогноза, заговори за 13-орна коалиция

0
318

Той допълни, че приемането на държавния бюджет не е довод да не се отиде на консултации при президента

„Продължаваме промяната“ са си позволили доста неуместни думи по адрес на президента. Това мнение изрази проф. Александър Маринов, председател на Стратегическия съвет при президента в ефира на bTV.

„Точно Кирил Петков да използва думата страхливец, това е несериозно. Отделно, президентът също промени отношението си, защото правителството също не свърши това, което обеща“, каза Маринов.

Той допълни, че приемането на държавния бюджет не е довод да не се отиде на консултации при Румен Радев. „Тези консултации винаги са се провеждали по една ясна процедура, това не е нещо от рода на покана „Защо не минете да пием едно кафе?“. Уточняват се, съгласуват се и се изпращат писмата, с които се канят съответните партии“, каза Маринов.

По думите му консултациите не са изиграли някаква роля за бъдещето правителство, за разлика от тези, преди 6 месеца. Той не използва консултациите сега, за да ги уговаря, преди беше друга ситуацията. Проф. Маринов порипомни, че президентът е казал, че ПП и БСП са дали заявка за участие в тях на фазата на предварително съгласуване.

„После се оказа, че са много заети, след това се оказа, че не са много заети, а не са си съгласували позициите си. Имало е случаи, в които партии са отказвали консултации, но не с такива детински извинения. Какво толкова страшно има първата политическа сила да отдели 30-40 минути, защото те толкова продължават“, запита риторично той и допълни, че може сега да има някакво трезво обяснение за провалените разговори.

Той коментира и експулсирането на 70-те руски дипломати. „Няма такова решение на съвета по сигурността за експулсираните дипломати. Това е отклонение от истината. Има някои правила в политиката, има неща, които не се казват. Не е прилично да се коментират срещи на 4 очи“, заяви той.

По думите му отношението на президента спрямо кабинета се е променило напълно прогнозируемо. Още по времето на Борисов той обеща, че ще се държи по един и същи начин. Първо критиката е по-мека, после става сериозна“, заяви той.

По повод бъдещото връчване на мандат, проф. Маринов коментира, че е много трудно да се прогнозира дали ще има правителство. „Много е трудно да се прогнозира. Обикновено правителствата са подкрепени от коалиции. Сега се водят разговори от разпадналата се коалиция. Възможно е да разберем малко преди връщането на мандата“, каза той и отбеляза, че с независимите депутати е възможно е да имаме 13-торно правителство.

blitz.bg

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук