Съдът върна в изходна позиция данъчно дело срещу Николай Бареков

0
3074
© Николай Дойчинов

Данъчното дело срещу бившия телевизионен водещ Николай Бареков ще започне отначало. Това става известно от решение на тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС). Той е отменил решението на Административния съд в Пловдив, с което беше потвърден ревизионният акт, издаден от данъчните срещу евродепутата Николай Бареков, съобщава „Капитал“, и връща процеса за ново разглеждане от друг съдебен състав.

През септември 2014 г. НАП издаде ревизионен акт, с който констатира, че бившият водещ дължи общо 48.9 хил. лв. данък върху доходите за периода от 2008 до 2012 г. Бареков го обжалва пред Административен съд – Пловдив, който го потвърди.

Евродепутатът се обърна към ВАС.

Процесът продължи година и половина.

Тричленният състав – Фани Найденова (докладчик), Бисер Цветков и Росица Драганова, приемат, че първата инстанция е издала решение, което е общо мотивирано, без самостоятелен и задълбочен анализ на възраженията на Бареков и представените от него доказателства. ВАС отбелязва, че от депозирането на възражения пред данъчните и издаването на ревизионния акт били минали два дни, който срок „е твърде кратък, за да обоснове задълбочен преглед от страна на ревизиращите органи на възражението и приложените доказателства от ревизираното лице“.

Според върховните магистрати долната инстанция не е взела под сериозно внимание възраженията на бившия тв водещ, че голяма част от пътуванията в чужбина са командировки за сметка на работодателя, който е поел всички направени разходи, нищо че същите са платени с кредитни и дебитни карти на евродепутата.

Административният съд в Пловдив оставя без уважение това възражение със следните мотиви: „Друга огромна част от направените разходи, видно от подробните извле­че­ния в табличен вид, представляват луксозни разходи за лични нужди (очевид­но покупки на луксозни стоки в различни държави, градове, населени места и летища и в различни магазини на марките Louis Vuitton, Donna Karan, United Colors of Benetton, Armani Jeans, Sportstaff, Sergio Rossi, Hugo Boss, Calvin Clein, Gucci, Dolche & Gabbana, Christian Dior, Chanel, Sarl Arianie, Victoria`s secret и много други), които също не могат, а и няма логика да бъдат приспаднати от на­чис­лените като разход суми за дневни и квартирни пари.“

Ако темповете за разглеждане на процеса се запазят, може да се стигне до погасяване на задълженията на Бареков заради абсолютната десетгодишна давност.

Ревизиите срещу Николай Бареков започнаха след затварянето на КТБ. При внасянето на обвинителния акт срещу Цветан Василев и още 17души прокуратурата даде за пример Бареков и проектът „България без цензура“ като пример за получаване на десетки милиони от КТБ.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук