С какви документи за самоличност можем да гласуваме на вота в неделя

0
295

С лична карта или с личен (зелен) паспорт – за родените до 31 декември 1931 г., ще се гласува в секционните избирателни комисии в страната на предстоящите парламентарни избори на 2 април съгласно Изборния кодекс (ИК).

Ако личният (зелен) паспорт или личната карта са с изтекъл срок, повредени, унищожени, изгубени или откраднати, или в процес на издаване, избирателят може да гласува, но трябва да представи удостоверение за издаване на лични документи. Удостоверението се издава от органите на МВР, включително и в изборния ден, при условие че е подадено заявление от избирателя за издаване на нова лична карта. То осигурява възможност за упражняване правото на глас, валидно само за изборния ден.

В страната не може да се гласува с международен или друг вид паспорт, както и със свидетелство за управление на моторно превозно средство. Според ИК не се допуска гласуване с пълномощно. Гласуването се извършва лично от избирателя в избирателната секция, предава БТА.

Документи за самоличност, с които можем да гласуваме зад граница

В чужбина българските граждани могат да гласуват с паспорт, лична карта или военна карта. В случай че срокът за валидност на документа за самоличност на избирателя е изтекъл, той се допуска до гласуване, ако представи удостоверение, издадено от дипломатическото или консулското представителство на България, че е подал заявление за издаване на нов документ за самоличност.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук