С камери в градския транспорт заради зачестилите инциденти

0
436

С 10% се е увеличил броят на транспортните произшествия с градския транспорт в София.

Статистиката идва ден след поредната агресия на пътя от вчера, когато мъж нападна с метален бокс шофьор на автобус 305.

36-годишният мъж, който не е криминално проявен, беше задържан за 24 часа в полицията, а днес беше освободен. Шофьорът на автобуса обаче отказал да отиде в районното и да даде показания. Версиите на двамата за това кой кого е нападнал се различават.

След поредния инцидент обаче отново се повдигна темата за сигурността в градския транспорт. Трамвай №7 е единственият, който е снабден с камери за видеонаблюдение. Те са монтирани в 20-те трамвая, които се движат по тази линия. Освен в трамваите, още 55 автобуса имат камери. Предстои обявяването на обществена поръчка за постоянен видеоконтрол в градския транспорт в София за всички над 1000 превозни средства. Очаква се това да стане догодина.

Меги работи като ватман в градския транспорт вече 25 години. С камерите в трамвая се чувства по-защитена. Тя е благодарна, че досега не й се е случвал инцидент по време на работа. Меги разказва, че работата на ватманите е много отговорна, защото се налага да пазят и разсеяните пешеходци, а и шофьорите, които са в нарушение.

Пътуващите с обществения транспорт са категорични, че камери трябва да има навсякъде. Ватманите, освен на камерите, засега разчитат и на радиостанции и на паник бутоните, с които са снабдени всички превозни средства на градския транспорт в София. При евентуален проблем с тях се праща сигнал директно до Центъра за градска мобилност./Нованюз

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук