С маски по желание, без да е ясно още колко време, министър вече не може да затваря молове и кръчми

0
57

Остава в сила европейският регламент – зелен сертификат за всеки влизащ в страната

 

Носенето на маски в закрити обществени места става пожелателно от 1 април. Причината е, че ден по-рано изтича извънредната епидемична обстановка, която налагаше спазването на противоепидемични мерки.

Само за седмица обаче българите сами ще решават

дали, кога и къде да сложат маска, тъй като през това време парламентът трябва да приеме промените в Закона за здравето. Те минаха на първо четене през здравната комисия във вторник, а в четвъртък ще е първото гласуване в пленарната зала.

Промените се правят, за да се разпише правото на здравния министър и директорите на РЗИ на местно ниво да налагат допълнителни мерки след отмяната на извънредната обстановка. Поправките ще влязат в сила със задна дата, т.е. от 1 април, но ще бъдат гласувани през първата седмица на месеца, уточни председателят на комисията доц. Антон Тонев.

Недоразумения кои мерки остават и разногласия между управляващите вървят от дни. Първо от внесения проект стана ясно, че задължителните маски на закрито остават заедно с карантината за болни и контактни. После министри обявиха, че маските падат. Но държавният здравен инспектор Ангел Кунчев и медици категорично настояха тази мярка да се запази.

След отмяната на епидемичната обстановка министърът вече не може да затваря заведения, молове, кина, театри или да ограничава влизането в страната.

Остава в сила европейският регламент – всички пристигащи у нас да представят документ за ваксинация, преболедуване или негативен тест.

До края на юни медиците ще получават парите си за COVID

Това е възможно по Закона за здравето, който дава основание до актуализацията на бюджета през юни да продължат да се изплащат средствата, обясни Тонев.

Очаквано промените срещнаха съпротива от партия “Възраждане”.

“Министърът на здравеопазването може да въвежда каквито и да било мерки само с един доклад, когато му скимне. Може да ни заключи по къщите”, обясни най-активната депутатка от партията Елена Гунчева. Изненадващо д-р Силви Кирилов от “Има такъв народ”, бивш шеф на Александровска болница, подкрепи колежката си от “Възраждане”. Урологът се обяви срещу даването на “широки правомощия на министъра без критерии и срокове да въвежда противоепидемични мерки”.

Другият депутат в ресорната комисия от ИТН – Ивайло Христов, обаче напомни, че и сега в закона има параграф, който да позволява на министъра да въвежда промени.

Управителят на НЗОК Петко Салчев видя друг проблем със законопроекта. Според него са заложени дейности, които не са предвидени в бюджета на касата. “Тя ще е задължена при една епидемия от грип например при определени условия да сключва договори за допълнителни легла”, притеснява се той.

Държавата да поема здравните осигуровки на бежанците, реши още комисията. Хората със статут на временна закрила у нас ще се считат за здравноосигурени и касата ще плаща лечението им.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук