С помощта на БЧК са привлечени 450 доброволни кръводарители във Варна

0
1068

С помощта на БЧК – Варна са привлечени 450 доброволни кръводарители. Това сочи годишният отчет на БЧК-Варна, предаде агенция „Фокус“.

През отчетния период варненската Червенокръстка организация продължава да бъде партньор на Регионалния център по трансфузионна хематология при провеждането на пролетната и есенна кампании за доброволно кръводаряване.

Председателите на Общинските съвети на БЧК лично се ангажират с подпомагане подготовката на кампаниите, с организиране на местните институции и ведомства на територията на отделните общини. Спрямо 2014 година се наблюдава значителен спад при доброволните кръводарители, което налага необходимостта от сериозен анализ и разработване на нови програми и кампании за привличане на кръводарители.

В кампаниите активно се включват и доброволци на младежката организация. Младежите изразяват своя принос в разпространение на информационни материали, даващи възможност за широк отзвук на безвъзмездното кръводаряване като високохуманен и животоспасяващ акт. Обучени доброволци разясняват на връстниците си процеса по доброволното кръводаряване, което допринася за това все повече млади хора да стават кръводарители.

По идея на Районен център по трансфузионна хематология – Варна (РЦТХ) и с решение на ОС на БЧК от 2011 година насам по случай 8-ми май – Международния ден на Червения кръст и Червения полумесец, училищата с най-голям брой млади кръводарители получават благодарствен диплом от името на организацията. С този акт на признателност се цели да се популяризира доброволното кръводаряване сред младите хора.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук