Тайфи Мекльов отказва да се храни в ареста, не говори с никой

0
365

Тайфи Мекльов от Якоруда, обвинен за причиняване на смърт на 5-ма свои съграждани, като им продавал ракия от некачествен спирт и есенции отказва да се храни в благоевградския следствен арест, разказва негов съкилийник освободен наскоро. Той потънал в такава депресия, че отказвал всякакви контакти с надзиратели и съкилийници, гледал в една точка и непрекъснато мълчал.

Скоро ще бъде насрочена дата за първото дело в Благоевградския окръжен съд, следствените действия са на финала, но кога точно още не се знае. На 12 януари, когато Апелативният съд в София остави за постоянно търговеца на метиловата отровна ракия неговият адвокат Иван Попниколов се опита да го оневини като твърдеше, че клиентът му не е продавал, а също е бил консумирал от ракията, макар и много малко. Съдът, обаче се довери на свидетелските разпити и остави за делото по същество да установява дали отровната напитка е била почерпка, дали става дума за търговия или за бартер – замяна срещу заек, например.

Припомняме, че петима млади мъже от Якоруда починаха през декември навръх Стефановден след отравяне от метилов алкохол по време на свинска сватба в града. Трагедията потресе жителите на малкото градче, които буквално изпаднаха в шок и ужас от станалото. Драмата разтърси из основи всички – мохамедани и българи, дни наред вече се молят за душите на покойните мъже на възраст между 30 и 38 години. По думите на очевидци пострадалите са от две компании и са консумирали ракия менте, произведена от един и същи човек, докато клали прасето на свой приятел.

Прокуратурата образува досъдебно производство за изготвяне на храни или питиета, така че в тях се създават или попадат опасни за здравето вещества. Чл. 350 от НК гласи още, че под наказателна отговорност попада и онзи, който продава, предлага за продан или по друг начин вкара в обръщение такива храни или питиета. При настъпила смърт наказанието е от 3 до 15 г., а за тежка телесна повреда от 1 до 8 г./Монитор

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук