Таксиметровите шофьори канят депутати на протест в сряда

0
673

Асоциацията на таксиметровите шофьори в Пловдив излезе с отворено писмо до всички пловдивски депутати. Браншовиците канят народните представители да присъстват на големия протест, планиран за сряда и да обяснят новите промени в Закона за местни данъци и такси, с които се въвежда Данък за таксиметров превоз.

В сряда следобед градът вероятно ще остане без таксита, тъй като всички фирми излизат на митинг шествие, коeто ще продължи от 14 до 17 часа. Това е вторият протест за последните десет дни в Пловдив. Шествия ще има също в столицата и в Бургас. Според председателя на Асоциацията Диян Станев таксиметровите шофьорите не са против плащането на данъци, но искат да знаят как точно ще бъде прилаган законът.

От Асоциацията са категорични, че протестът ще бъде мирен и няма да се стигне до затваряне на кръстовища. Те вече са провели среща с представител на Охранителна полиция. Не е ясно обаче какво точно ще бъде гласувано в сряда, когато Законът ще мине на второ четене в парламента. Шефката на Комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова предупреди, че между първо и второ четене на закона ще има сериозни промени.

Писмото на асоциацията е адресирано до: шефката на Народното събрание Цецка Цачева, Министъра на транспорта Ивайло Московски и всички пловдивски депутати. Ето и неговия текст:

Уважаеми дами и господа,

Във връзка с предстоящото гласуване на второ четене на промените в Закона за местни данъци и такси, касаещи въвеждането на Данък за таксиметров превоз на пътници, настояваме за спешна среща с представители на Комисията по транспорт, информационни технологии и съобщения в 43-тото Народно събрание , както и с пловдивските депутати. В гласувания на първо четене проектозакон има голям доста неясни постановки, по които държим да получим повече информация и евентуално да ги дискутираме. Изключително сме притеснени от съкратените срокове, в които се приемат промените в закона, без те да са обсъдени с представители на браншовите организации.

Всички ние държим да работим в рамките на закона и да плащаме дължимите данъци и такси. Но не и да бъдем облагани едновременно с данък за таксиметров превоз, корпоративен данък и ДДС. В този сектор от икономиката са заети огромен брой българи и приемането „на крак“ на толкова съществени промени слагат на карта съдбата на хиляди семейства. Засегнатите от закона само в Пловдив ще бъдат около 30 000 души.

В тази връзка, на 6 март, от 14 часа Асоциацията на таксиметровите шофьори подготвя митинг – шествие , в която ще се включат представители на всички таксиметрови компании в града. Очакваме пловдивските народни представители пред зала „Чайка“, за да обяснят по какъв начин ще бъде прилаган законът.

Вие сте нашите избраници в управлението на държавата и Ние настояваме за Вашето присъствие.

Защото ако днес искаме разяснения, то утре ще искаме ОСТАВКИ!“

Асоциацията на таксиметровите шофьори в Пловдив

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук