ТЕМАТА НА ДЕЙЛИ ПРЕС! Очакван фурор на новата книга на един скандалджия от Пиринско! За „Размисли от килията“ – отблизо с голямата, зла уста Веселин Стаменов

0
3453

Източник: struma.com

За някои една изключително неприятна личност, за други приятен субект с огромен талант. Представяме ви писателят В. Стаменов!

Той е Веселин Стаменов – писател, журналист, издател… за едни приятен субект за други изключително неприятна личност. Каквото и да се говори за него, каквото и да предприеме в работата си – винаги се шуми.. за хубаво или за лошо… Стаменов умее да лети на крилете на скандала и да привлича внимание, също като жълтият цвят на светофара, който винаги повишава вниманието и предизвестява забрана или разрешаване за преминаване.

От изключителното му остро и проницателно перо са се уболи не един или два субекта, статиите и интервютата му са направени така че винаги да предизвикат сензацията, до провокират и след тях дълго да се говори.. Има голяма и зла уста, обаче трябва да му се признае, че владее до съвършенство изкуството да стреля право в десетката умело, жонглирайки и с чистите и „мръсните“ думички в българския език. Поводът да поканим за интервю Веселин Стаменов е предстоящата книга, която възнамерява да издаде. Това са „Размисли от килията“ – произведение с автор бившият висш офицер от Благоевград Любомир Симеонов, който излежава 20-годишна присъда за убийството на банкерката от Булбанк в Бургас Павлинка Йовчева.

Господин Стаменов, Весо… За пореден път привличаш нашето внимание с новината свързана с Любомир Симеонов и неговата книга „Размисли от килията“ и понеже знаем твоето пословично революционно мислене ще те попитаме какво целиш с издаването на тази книга? Това не би било четиво за пред камината, нито книга четена за удоволствие…

Основната цел е една- истината. Знаеш, че съм болен на тема цензура и война за свобода на словото – клишираната ми кауза, която дъвча във всяка една моя медийна изява. Но нарочно я повтарям – да боли. Щото я няма. А там където има цензура, няма свободно общество. А при случая с Любомир Симеонов има цензура. Много. Този човек е бил смазан от банкерската машина, от бойната машина на олигархията и според мен е направил единственото нещо, която един човек на честта може да направи. Взел е закона в своите ръце. Да, Любомир Симеонов е убиец и той сам го признава. а мястото на убийците е в затвора и той е там. Това което се потулва обаче че има и един икономически убийци, които почти всеки ден вземат един човешки живот по един или по друг начин… Те кога ще си понесат наказанието?

В манията си да рекламираш новата ти книга, се опитваш да адвокатстваш на един убиец? Доста смела позиция. Чуваш ли се какво говориш?

Не адвокатствам. В никаква случай. Просто казвам истината и всички които ще прочетат това интервю знаят за какво говоря. В книгата „Размисли от килията“, Симеонов разкрива всичко едно към едно, с документи с факти… казва истината. А както косвено признаваш във въпроса си тя е повече то скандална. Да истината е скандална. Истината е че банките в България не са партньор на бизнеса – поне в по голямата си част. Видяхме какво стана с КТБ например. До онзи ден тя беше топ, номер едно в страната а след като гръмна като балон, лъснаха схеми, задкулисни мръсни игри, купуване на икономическо, медийно и политическо влияние… Заслужава си да де даде думата на човек, който е станал жертва именно на тъмната част на банките. Такъв според мен е Любомир Симеонов.

Адвокатстваш….

Не. Ако адвокатствах щях да кажа – оправдайте го. Аз не го оправдавам. Аз не приемам това което той е направил. Това е престъпление. Отнемането на човешки живот е коварство и тежък грях. Справедливо е този грях да бъде изкупен. Така както трябва да бъде изкупен всеки грях… без значение дали е направен от Симеонов или някой олигарх, или банкер например…

В какви грехове обвинява банковата система авторът на книгата?

В книгата нагледно ще видите схема за банков рекет и схемата „банково ресто“. Всичко е едно към едно твърдения на автора. Аз съм само издател. Тези схема са като тока, както обичам да се изразявам – всички знаят че ги има но никой за сега не ги е видял… Е може би Симеонов е един от първите който се е осмелил да им се опълчи… с писането на книгата.

И в крайна сметка така и не разбрах… Целта ти е да промениш нещо в системата ли?

Колкото и утопично да звучи – защо не. Поне да накарам хора жертви на банковата система, хора които в историята на Симеонов ще припознаят своята история, да се осмелят да говорят, да се опълчат, да се борят… Може би това е тайната. Нека не ти звуча пацифистки, но защо не тази книга да предотврати нещо лошо планувано в бъдещето. В своят текст Симоново не пропагандира „Убивайте банкери“, напротив споделя че това не е решението… В никакъв случай саморазправата не е решение. Говореното, диалога и активното гражданско общество са инструментите сс които трябва дас е борим срещу несправедливостите.

Кога, къде и как да се снабдим с книгата…?

Скоро. Началото на юни. Информация за нея ще излиза регулярно в Топ Преса и нашите партньорски медии, като вашата например. Честно да си призная очаквам спънки и проблем и в разпространението. Все пак банката която е описана в книгата е голям рекламодател. Не вярвам да е случайно че започнаха да ни атакуват големи медии, точно в деня, когато във вестник „Уикенд“ излезе информация за книгата. Да но не съм лош пророк. Но ще оставим врачуването за някое от следващите интервюта. Благодаря на struma.com за подкрепата!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук