Темата на ДЕЙЛИ ПРЕС! Повече финансови инвестиции в културната сфера ще искат министрите на културата на държавите членки на ЕС (ОБЗОР)

0
5291
© Информационна агенция "Дейли Прес"

Повече финансови инвестиции в културната сфера ще искат министрите на културата на държавите членки на Европейския съюз. Това стана ясно по време на Неформалния съвет на министрите на културата в ЕС, който беше част от календара на Българското председателство на Съвета на ЕС.

Председател на събитието беше министър Боил Банов, а сред гостите освен министрите, бяха още и европейският комисар по образованието, културата, младежта и спорта Тибор Наврачич и председателят на комисията на Европейския парламент по образованието и науката Петра Камериерка. 

Срещата протече в два панела – по време на първият се проведе дискусия относно утвърждаването на чувството за принадлежност към Европа чрез културата, а тема на втория разговор бяха възможностите за мобилизиране на енергията и потенциала на младите хора в опазването на европейските ценности чрез култура.

Министър Боил Банов посочи, че културата има потенциала да бъде водеща сила в спешната нужда от сплотяване на европейските общества.

По думите му тя е важен фактор за устойчивото развитие ЕС, защото създава не само духовни общности, но и работни места.

„Дълбоко вярвам, че културата има първостепенна роля за бъдещето на ЕС и България, защото тя е универсален език на взаимно разбирателство и от нас зависи подобряването на условията за нейното развитие, както и насърчаването на междукултурния диалог. За тази цел е необходимо достатъчно европейско финансиране, динамични културни програми като „Творческа Европа“ и подход към културното наследство, който да споява, а не да разединява. Има много добре написани европейски документи, те звучат убедително и красиво, но без целенасочени действия красивите фрази са мъртво родени. Затова искам да призова за съвместна конкретна работя, която намери израз и в днешната среща“, каза още министър Банов.

Еврокомисарят Тибор Наврачич посочи, че 2018 г. е важна година за културната политика на ЕС, защото е обявена за Европейска година на културното наследство.

„Има широк консенсус сред културните министри, че културата на европейско ниво трябва да получи по-голямо финансиране, но е трудно да убедим финансовите министри. Но ще се опитаме да убедим както тях, така и министър-председателите да инвестират повече в нея“, каза още Наврачич и посочи, че трябва да се работи по изграждане образа на културата не само като развлекателно хоби, но и като полезна политика, която да допринесе за социалното сближаване.

„Да не забравяме и друг важен елемент на сътрудничество – диалогът с основните участници. Трябва заедно да работим за изграждане на бъдещето на Европа. Европа, към която гражданите да усещат, че наистина принадлежат“, обясни Наврачич.

По време на срещата председателят на Комитета по Култура и образование на Европейския парламент Петра Камерверт също коментира, че общественото финансиране за култура не е достатъчно и уточни, че това затруднява достъпа на европейските граждани до нея.

„Струва ми се, че финансирането е жертва на егоизма на отделни хора, а недостигът му се отразява неблагоприятно. Нека да насърчим междукултурния диалог в нашето общество, както и трансграничния подход на учителите и творците, защото натрупаният житейски опит е изключително важен“, каза още Камерверт.

По време на срещата министрите и делегатите разгледаха „Салона на музеите“ в НДК, който е част от културната програма на Българското председателство на Съвета на ЕС и представя специална селекция от музейните сбирки на 40 столични и регионални музеи и галерии.

Цветилена СИМЕОНОВА, ФОКУС

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук