Темата на ДЕЙЛИ ПРЕС! Евродепутатите от ГЕРБ/ЕНП Асим Адемов и Андрей Ковачев откриха изложбата „Босилеград преди и сега – Международен детски Великденски фестивал”, експонирана в ЕП (ОБЗОР)

0
7437

В Европейския парламент в Брюксел бе открита изложбата „Босилеград преди и сега – Международен детски Великденски фестивал”. Културната проява е организирана от сдружение „ГЛАС” Босилеград съвместно с българските евродепутати от ГЕРБ/ЕНП Асим Адемов и Андрей Ковачев.

Поводът е юбилейният „XXV Международен детски Великденски фестивал”– Босилеград 2018, който тази година ще се проведе от 2 до 10 април.

„Искам специално да ви благодаря за това, че през всичките тези години, вие, които живеете в Босилеград, не забравихте България. Винаги я носите в сърцето си. Не забравихте обичаите, традициите, за което сме ви благодарни и признателни”, обърна се към организаторите евродепутатът Асим Адемов по време на откриването.

По думите му още по-хубаво е, че тази изложба се свързва и с предстоящия празник на България – 3 март. „Много е важно и символно, че точно тук, в сърцето на Европа, отпразнуваме 140 години от Освобождението на България и възраждането на българската държавност”, заяви Адемов и отбеляза, че този юбилей съвпада и с Българското председателство на Съвета на ЕС.

Той подчерта, че един от основните приоритети на председателството е интеграцията на Западните Балкани в ЕС и българските евродепутати полагат всички усилия това да се случи. 

„Много е важно на Балканите да не показваме кой е по-велик от другия, а да работим за просперитета на която и да било страна на границата”, обърна се евродепутатът Андрей Ковачев към гостите на откриването.

Той призова това, което ни е разделяло в миналото, да остане в миналото, а инерцията от него да не засенчва бъдещето.

„За това се радвам, че заедно с нашите приятели, партньори, съседи и колеги от Сърбия можем да се обединим, да празнуваме заедно нашите традиции и да не оставяме тези разделителни линии от миналото да бъдат водещи в настоящето и бъдещето ни”, заяви Ковачев.

Според него трябва да работим за това границите на Балканите да станат символични, както е в западната част на европейския континент.

„За малкия Босилеград е огромна чест, че има възможност в сърцето на Европа да покаже това, което прави най-добре през последните 20 и повече години”, заяви по време на откриването Александър Димитров, председател на сдружение „ГЛАС”.

Той благодари на евродепутатите за подкрепа и подчерта: „Благодарение на нея можем да вървим напред”.

Организаторите споделят, че специално за юбилея се подготвя изключително богата културно-забавна програма, която ще бъде официално представена към средата на месец март.

Те се надяват, че Босилеград, със своята историческа и настояща съдба, може да бъде една нестандартна туристическа дестинация, която е провокация, а според тях неговите жители заслужават съпричастност и подкрепа. 

Изложбата премиерно е била показана през април 2011 г. в Народното събрание на България, но е обиколила и много други български градове – Банско, Перник, Раднево, София, Русе, Пловдив. Тя е била експонирана и в чужбина, там, където има традиционни български общности: Молдова – Комрат, Украина – Болград, Македония – Скопие и Битоля и Сърбия – Босилеград.

Предстоящият Юбилеен „XXV Международен детски Великденски фестивал” се очаква да посрещне над 800 деца от Сърбия, България, Македония, Румъния, Молдова, Унгария, Украйна, Албания, Гърция и Кипър/Агенция „Фокус“. 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук