Темата на ДЕЙЛИ ПРЕС! 1,4 млрд. лева ще влязат в КТБ със Закона за банковата несъстоятелност, правна комисия отхвърли президентското вето (ОБЗОР)

0
10905

Парламентарната правна комисия отхвърли ветото на президента Румен Радев върху Закона за банковата несъстоятелност с 13 гласа „за“ и 7 „против“. Ветото подкрепиха само депутатите от БСП.

Така Законът за КТБ беше повторно подкрепен от правната комисия. На заседанието на комисията присъстваха и част от синдиците на КТБ, които изразиха подкрепата си за промените, внесени от ДПС.

Синдикът Ангел Донов заяви, че 1,4 млрд. лева ще влязат в КТБ с приемането на Закона за банковата несъстоятелност. „Ако бъде приет, законът ще ни помогне да съберем сумата – вложителите и кредиторите да си получат парите“, изтъкна той.

„Ако законът не бъде приет, това ще бъде в помощ на длъжниците, които са взели много пари от банката и не желаят да ги връщат. Те с всякакви способи се опитват да прехвърлят имуществото си, само за да не възстановят взети пари от банката“, заяви синдикът.

В дебатите по ветото от ДПС заявиха, че предложенията им са съобразени със законодателството, а в случая има неразбиране от страна на държавния глава. Според БСП обаче предлаганите промени в Закона за КТБ нарушават принципа на правната сигурност и ще създадат правен хаос.

„Когато става въпрос за обществен интерес, законодателят ще бъде безкомпромисен към тези, които търсят как да заобиколят правилата – този сигнал даваме с предложените промени“, заяви в отговор зам.-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев.

Той обяви, че в писмо до финансовия министър Владислав Горанов от ДПС са настояли синдиците да им предоставят информация за обхвата на сделките, които биха попаднали под промените в закона.

ДПС вече разполагат с част от информацията: заличените обезпечения в полза на КТБ са 233 147 298 лева; материалният интерес на извършените прихващания е 1 174 252 811 лева; броят на заведените съдебни дела е 205.

„Дейли Прес“ припомня: На 21 февруари президентът Румен Радев наложи вето и върна за повторно разглеждане 3 параграфа от Преходните и заключителните разпоредби в Закона за банковата несъстоятелност. Промените бяха приети от парламента на 9 февруари. Според държавния глава обществото има нужда да знае конкретните последици от приетия закон.

Тогава от ДПС изтъкнаха, че има неразбиране на предложенията им, които целят да се противодейства на вторичното разграбване на активите на банката. От ГЕРБ се усъмниха дали президентското вето не е свързано с Елена Йончева и отказа ѝ да отговори дали е участвала в съдружие с офшорна фирма, която в съдружие с друга е източила 42 млн. лева от КТБ.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук