Темата на ДЕЙЛИ ПРЕС! Парламентът отхвърли искането за изслушване на премиера Бойко Борисов за ЧЕЗ – БСП внесоха предложение за анкетна комисия (ОБЗОР)

0
12957

Парламентът отхвърли искането за изслушване на премиера Бойко Борисов за ЧЕЗ, БСП внесоха предложение за анкетна комисия. Още от сутринта темата за дебат между управляващи и опозиция бе сделката за продажбата на ЧЕЗ.

От опозицията в лицето на БСП поискаха премиерът Бойко Борисов да бъде изслушан в Народното събрание по сделката с ЧЕЗ.

Заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Драгомир Стойнев заяви, че премиерът трябва да отговори кой ще гони до дупка и кой клати правителството, на което председателят на Правна комисия и депутат от ГЕРБ Данаил Кирилов призова БСП да погледнат себе си, да се запитат и тогава отговорите ще бъдат налице.

Кирилов обясни, че на съвместно заседание на Комисията по енергетика и тази по контрол над службите ще бъдат изслушани компетентните институции по сделката за ЧЕЗ.

В крайна сметка депутатите отхвърлиха предложението на БСП с 82 гласа „за“, 98 – „против“ и 10 „въздържал се“. 
След това от ПГ на „БСП за България“ внесоха в деловодството на парламента проекторешение с 60 подписа искане за създаване на Анкетна комисия по сделката с ЧЕЗ, каквото намерение изразиха вчера.

Заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Жельо Бойчев обяви, че заедно със своите колеги е посетил секретното деловодство на НС, за да видят каква информация и документи е предоставил премиерът Бойко Борисов по сделката за ЧЕЗ.

„Това, което видяхме там, е поредната подигравка на министър-председателя Борисов към всички нас. Беше ни предоставен един хвърчащ лист, без никакъв подпис, без никакъв печат с информация, която няма никакво основание да бъде класифицирана. Настояваме това да бъде предоставено и разсекретено, за да може да бъде ползвано утре на заседанието на Комисията по енергетика, за да има смисъл от това изслушване“, каза Бойчев.

Той настоя на същото заседание на комисията да бъде поканено ръководството на Българската банка за развитие, да обясни защо е излъгала, че няма никакво отношение към покупко-продажбата на ЧЕЗ. По думите му след като Българската банка за развитие стои зад купувача на ЧЕЗ, правителството на Бойко Борисов стои зад Гинка Върбакова.

Председателят на енергийната комисия Делян Добрев коментира искането на БСП за комисия и посочи, че няма нужда да се правят извънредни анкетни комисии в Народното събрание, защото си има постоянно действащи, които се занимават с темата. Според него няма смисъл от извънредна комисия, тъй като това ще означава само допълнителни разходи за Народното събрание.

Добрев заяви, че на съвместното заседание на Комисиите по енергетика и за контрол над службите е поканена и Гинка Върбакова. Във връзка с искането на БСП да бъде поканена Българската банка за развитие, Добрев заяви: „Притеснението ни да каним банки е, че по този начин в известен смисъл нарушаваме и класифицирания документ от Министерски съвет, защото показваме кои са банките. Ако БСП са толкова сигурни, че няма нищо секретно в документа – нека да го оповестят те, да кажат кои са банките, да поканят и трите банки, изброени в документа и тогава можем да ги поканим в комисия“. 

Несъстоялото се изслушване на премиера в парламента по сделката с ЧЕЗ коментира и президентът Румен Радев.

„Видяхте, че тази сутрин никой не уважи искането на парламента за изслушване. Чух даже и закани към някакви гадове. Според мен в скандала с продажбата на ЧЕЗ жертвата не е властта. Жертвата сме ние – абонатите на електроразпределителните дружества, българските граждани.

Затова и държим да знаем как така тази фирма без история и капацитет получава такива големи банкови гаранции“, коментира Радев и попита кои са банките и какви са най-вече механизмите за финансиране и получила ли е тази фирма политическа подкрепа, за да бъдат банките толкова щедри към нея.

Държавният глава каза, че би поканил чешкия президент на разговори за ЧЕЗ, но обърна внимание, че отговорността остава на България.

Радев допълни, че би свикал КСНС по обща тема за енергетиката. 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук