Темата на DAILYPRESS.bg! Държавата ще се грижи за язовирите, които общините не са в състояние да поддържат (СНИМКИ/ОБЗОР)

0
22282

Правителството отпусна 3 млн. лв. на община Хайредин за ремонт на язовирите в общината. Това стана ясно на извънредно заседание в Министерския съвет, свикано от премиера Бойко Борисов за обсъждане на мерки за гарантиране на сигурността на населението заради преливането на язовири в страната.

В заседанието участваха също директорът на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ – МВР Николай Николов, заместник-председателят на ДАМТН Кирил Войнов, както и областните управители на Враца и на Монтана. „Искам да решим този въпрос с язовирите днес, хората да отидат да го направят, не може през 2-3 години да си говорим едно и също“, аргументира решението премиерът по време на заседанието.

На брифинг след заседанието директорът на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов заяви, че рисковата ситуация на язовир „Рогозен 1“ в Община Хайредин е преодоляна.

По думите му от полунощ до 6.00 ч. в събота сутринта нивото на язовира е паднало с 28 см.

Той подчерта, че нивата на всички реки в страната задържат пълноводие, все още под код червен. При река Скът при Мизия от сутринта нивото е вдигнато с 6 см.

Николов посочи, че до обяд очаква да достигне своя максимум, който ще бъде с 40 см по-ниско от опасната кота на преливане.

Според него обаче няма проблем за населението. Той подчерта, че не очаква преливане на реките в страната, но въпреки това организацията на правителството, областните управители и на кметовете на населени места продължава. 

Енергийният министър Теменужка Петкова посочи, че незабавно се включват екипи на Предприятие „Язовири и каскади“, които ще окажат помощ, така че дейностите по отстраняване на авариите да започнат още днес. 

Министърът на икономиката Емил Караниколов заяви, че премиерът е възложил на няколко министри, в това лице и на него, до сряда да подготвят законопроект за изменение на няколко закона. Промените ще засягат основно Закона за водите, в който ще бъде дадена възможност на общините в кратък срок да изразят своето мнение дали могат да управляват язовирите, които са тяхна собственост.

В случай, че те не могат да извършат това нещо, същите ще бъдат прехвърлени в управление на българската държава. 

Областният управител на Враца Малина Николова подчерта, че без помощта на правителството не е имало как да се справят с възстановяването на критичната инфраструктура в областта.

От своя страна кметът на Хайредин Тодор Алексиев също благодари на всички институции, участвали в овладяването на критичната ситуация на територията на общината, в която вече трето денонощие е обявено бедствено положение. „Искам да благодаря и на премиера Бойко Борисов, който след един дълъг разговор вчера вечерта, днес своевременно реагира и нещата се случиха така, че ние да си свършим работата и да не застрашаваме живота на хората“. 

Вицепремиерът Томислав Дончев подчерта, че е време да има централизирана структура, която да поеме грижата в предаварийна, сложна ситуация, да е в състояние да реагира веднага, с капацитет и техника, без необходимост от дълги сложни процедури, да осигурява техническа годност на съоръженията.

Той обясни, че по-голямата част от отпуснатите 3 млн. лв. ще бъдат разходвани за реконструкция на преливника на един от язовирите и други дейности по цялата каскада от язовири.

Малко по-късно стана ясно, че премиерът Бойко Борисов е разпоредил да бъде направен оглед на язовир „Рогозен 1“, за да бъдат издадени предписания за неговото аварийно укрепване. На място присъстваха заместник-министърът на енергетиката Красимир Първанов, представители на Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията и представители на Предприятие „Язовири и каскади“ към Националната електрическа компания. По време на огледа бе констатирано, че нивото на язовира драстично е намаляло.

По думите на зам.-министъра на енергетиката на място са монтирани т. нар. сифони, които ще изпомпват допълнително водата от язовира през язовирната стена. Още в началото на следващата седмица ще започне възстановяване на разрушения преливник с тежка механизация.

Следващата стъпка, която ще се предприеме, е да се почисти дъното след язовирната стена, за да може да прави свободно отвеждане на водата през основния изпускател и допълнителните съоръжения. 

Според лидера на БСП Корнелия Нинова на своето заседание за пореден път правителството е демонстрирало безпомощност и хаос. „Не знаят кой е виновен, не знаят откъде да започнат. Днес ще дадат 3 млн. лева на община Хайредин, защото тук е бедствено, утре – другаде. Това не е държавност, това не са институции. Четири години минаха от наводнението в Мизия. Пълно безхаберие. Не направиха нищо, освен глупост след глупост. Четири години им предлагаме решения – не, та не“, коментира Нинова в родното си село Крушовица.

Пред Агенция „Фокус“ тя попита защо чак сега са отпуснати тези 3 млн. лв. и как се укрепва стена, когато язовирът е пълен. Според нея това е трябвало да се случи преди 4 години при първото наводнение. „Борисов се чуди хидроинженерите ли да вика, кметовете ли да вика, министрите ли да пита. Ядосан, че положението било такова. Ти управляваш 8 години, на кого се ядосваш?“, коментира Нинова.

Тя заяви, че БСП предлага решение на проблема. „Първо, като прехвърли на общините отговорността за язовирите да бъдат така добри да прехвърлят и пари, с които да финансират общините да поддържат тези язовири. Второ, да дадат пари на кметовете да почистят коритата на реките. Трето, пълен преглед на язовирите, дадени на частни лица на концесия“, заяви още тя.

ОБЗОР на Информационна агенция „Фокус“. 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук