Темата на DAILYPRESS.bg! С церемония в Централната софийска синагога бе отбелязана 75-ата годишнина от спасението на българските евреи през Втората световна война (СНИМКИ/ОБЗОР)

0
17176

България отбеляза 75 години от спасяването на българските евреи. Всяка година на 10 март почитаме делото на Пловдивския митрополит Кирил, по-късно български патриарх, и Софийския екзарх Стефан, които предотвратяват депортирането към нацистките концлагери на стотици евреи от Пловдив.

В този ден отдаваме почит и на паметта на жертвите на Холокоста. Денят на Холокоста и на пострадалите от престъпления срещу човечеството е обявен с решение на Министерски съвет от 13 февруари 2003 г. Същата година е отбелязан за първи път у нас.

75-ата годишнина от спасението на българските евреи през Втората световна война бе отбелязана с церемония в Централната софийска синагога.

На нея присъстваха министър-председателят Бойко Борисов, кметът на София Йорданка Фандъкова, лидерът на БСП-София Калоян Паргов, официални лица от България и Израел, както и представители на ръководствата на световни еврейски организации, сред които Роналд Лаудер – президент на Световния еврейски конгрес, Роберт Сингер – изпълнителен вицепрезидент на Световния еврейски конгрес и д-р Александър Оскар – председател на Организацията на евреите в България „Шалом”.

За да отбележат годишнината от спасяването на българските евреи, специално в страната ни пристигна и Ейтан Броши – член на израелския парламент и председател на групата за приятелство между България и Държавата Израел, както и председателите на българските организации в Държавата Израел и равините на всички балкански еврейски общности.

„Истински се гордея, че съм българин – потомък на народ, който е застанал с морал, смелост и твърдост да защити евреите“, заяви премиерът Бойко Борисов.

Той отбеляза, че във времена, когато в много държави самите граждани са се отнасяли с евреите не по-добре от нацистите, българският народ е направил действително подвиг. Спасили сме над 48 000, останали са 11 000 неспасени. Съжаляваме, скърбим за тях, съжаляваме, но подвигът на българския народ не трябва да се омаловажава заради това. Факт е, че друг не го е направил – направили са го българите. Дълбок поклон към нашия народ от всички нас към тези поколения, които тогава са удържали, каза още Борисов.

„В днешно време това е още един много силен исторически момент, който съвременните политици да си спомняме – какво е мирът, какво е благоденствието, както е това щастие, в което живеем сега ние, съвременните поколения“, заяви премиерът и отбеляза, че дружбата между България и Израел е за векове.

Министър-председателят получи най-високото отличие на Организацията на българските евреи „Шалом“ – „Шофар“. „Приемам наградата просто защото и аз съм една мъничка частица от българския народ, действително знаейки колко е трудно, как са се справили и как са застанали твърдо. Това трябва да е пример за нашето поколение“, заяви Борисов, приемайки отличието.

„Ако имаше начин на това място целият български народ да застане и да получи наградата, щеше да е най-правилно“ добави премиерът като отбеляза огромния подвиг на българския народ, на българската църква и на всеки, който е имал и мъничка заслуга за спасяването на евреите от нацистката машина на смъртта.

Отличието получи „Шофар“ и кметът на София Йорданка Фандъкова.

За Агенция „Дейли Прес“ лидерът на ГС на БСП-София Калоян Паргов заяви, че спасяването на евреите в България е повод за гордост, защото в един труден период, черен период не само от българската, но и от европейската и световната история, българският народ е имал куража да каже „не“ на депортацията на своите сънародници и приятели от еврейски произход.

Той отбеляза, че във времето, в което живеем, все повече нарастват проявите на антисемитизъм, профашистки прояви и е време да си спомним историческата истина за онези времена с оглед недопускането на подобни прояви днес. „Имало е доста сигнали, които са предшествали тези събития и на които европейските лидери тогава едва ли са отделяли такова внимание. Така е и днес – като че ли сме заспали пред тези прояви, с които е осеяна Европа, пред този краен национализъм, който завладява включително и България. Днес това е повод първо на национална гордост за куража, който е имал целия народ и второ, за да напомни, че такива прояви не бива да се толерират“, допълни той.

Според Паргов съвременният прочит на тези събития е, че Европа, и в частност България, не трябва да спи и да подминава всеки акт на подобна проява, който и днес виждаме в нашето съвремие. „Дали ще бъдат свастики по различни фасади, дали прояви като Луковмарш, дали ще бъдат събирания на млади хора, които ще маршируват или ще бъдат облечени с дрехи, напомнящи онзи режим, че всичко това не е завършило добре за Европа. Спасяването на евреите в България показва само едно – че официалното правителство е съюзник с нацистка Германия, но народът се противопоставя категорично на следване на тази профашистка, антихуманна, антисемитска, античовешка и расистка политика“, каза още Калоян Паргов.

Той добави, че на днешната дата почитаме паметта и на всички онези, които не успяхме да спасим извън българските територии, които заминаха за концлагерите и намериха своята смърт. 

ОБЗОР на Информационна агенция „Фокус“  

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук