Топлофикационният бранш е завършил 2015 г. с 93 млн. лв. загуба

0
870

Топлофикационният бранш е завършил 2015 г. с 93 млн. лв. загуба. Това заяви на заседанието на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Илия Николаев – председател на Асоциацията на топлофикационните дружества и представител “Топлофикация”- Варна, предаде репортер на БГНЕС.

Николаев посочи, че тази загуба за оборот от около 930 млн. електро и топло енергия, представлява 10% загуба на този бранш. “От една страна топлофикациите искат да имат достатъчно приходи и високи цени, от друга страна те са обвързани в определени зависимости и методики, които трябва да бъдат достатъчно добре преценявани и да има добри модели, при които особеностите, вариантите и принципите да бъдат съгласувани”, обясни Николаев.

Повечето представители на топлофикационните дружества изразиха несъгласие с предвиденото от КЕВР намаляване на добавката, която получават за производството на електрическа енергия. Идеята е добавката да бъде намалена от 55 на 45 лева за всички топлофикационни дружества.

От “Топлофикация” – София, обаче посочиха, че нямат забележки относно доклада на Комисията за енергийно и водно регулиране, отнасящо се за цените на топлинната енергия и на тока. Според Ирина Стефанова от „ЕВН България Топлофикация“ обаче добавката за отделните производства трябва да отразява направените инвестиции и да бъде стимул за нови инвестиции.

Йордан Василев от “Топлофикация” – Плевен, пък посочи, че добавката за електрическа енергия за някои топлофикации е намалена, а за други не е. Василев заяви, че през 2015 г. дружеството е претърпяло тежка авария, която е коствала на компанията 12 млн. лв., което пък е довело до дефицит от 250 хил. лв. за дружеството през 2015 г.

Християн Илиев от “Топлофикация”-Бургас също посочи, че има забележки по доклада на КЕВР. Основно критиките им бяха свързани с това, че и към момента дружеството поддържа най-ниските цени за топлинна енергия и ако те бъдат намалени още ще се стигне до там заради загубите на дружеството, то да не може да изпълнява лицензионните си задължения. Отделно от това се увеличават и задълженията на компанията към държавата.

Илиев посочи също, че заради по-топлото време също има реализирани по-малко приходи, което допълнително утежнява финансовото състояние на дружеството. По тази причина от компанията държат да бъде запазена старата цена от 55 лв. Всички приходи на дружеството отиват единствено към погасяване на задълженията към “Булгаргаз”, посочи Илиев. Против намаляване на добавката за ток се обявиха също от топлофикационните дружества във Враца, Плевен, Варна, Петрич. Писмени становища с възраженията си дружествата могат да внесат в КЕВР до 28 март. Окончателни решения КЕВР ще вземе до 31 март на закрито заседание, а промените ще влязат в сила от 1 април.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук