Лекари отказват експертни услуги на съда в Кърджали

0
871

Проблем с вещите лица, лавина от дела срещу пияни шофьори и ефективни присъди за тях, и все по-малко разрешения за използване на СРС, на това акцентира председателят на Окръжния съд в Кърджали Георги Милушев днес, предаде кореспондентът на БГНЕС в града. „В нашия съдебен район въпросът с вещите лица продължава да стои много зле, отказват ни, най-често нямаме лекари, които да ползваме като вещи лица в делата.

Особено трудно се намират кардиолози, в момента търсим такъв специалист от Стара Загора. Местните отказват, а причината не е в заплащането, напротив, според нас тя е комплексна. Чакането в съдебните зали, особено когато има насрочени по няколко дела, отказва местните специалисти, повечето от които си имат частни кабинети и предпочитат да поработят през това време“, коментира магистратът.

Архитекти, счетоводители, строителни инженери оказват съдействие, ангажират се със съдебните експертизи, рядко отказват, допълни той. Според него обаче и новият Закон за вещите лица, който в момента се подготвя, няма да реши проблема. „Всеки нов министър на правосъдието прави свои закони, негови проекти, но не зная каква е визията на настоящия за закона за вещите лица, преводачите и тълковниците, нямам представа. Идентичен е проблемът и със съдебните заседатели.

Всички чакаме този закон, който ще реши проблема и с вещите лица, и с тълковниците“, посочи още Милушев. През миналата година в Кърджалийския съдебен район са образувани 4 522 дела. Свършените в Окръжния съд представляват 82,53 %, в тримесечен срок – 87,97 %. Това е един много добър показател за работата на съдиите в окръжната инстанция, а в районните съдилища показателите са още по-добри, подчерта Милушев. Той посочи, че най-голям дял от разгледаните първоинстанционни наказателни дела се пада на тези по общо-опасните престъпления – шофиране след употреба на алкохол и без свидетелство за правоуправление. Зачестяват случаите на водачи на волана след отнемане на книжката заради нарушения. „Въпреки нарастващия брой на ефективните присъди за шофиране без книжка, тези престъпления продължават да са водещи в съдилищата.

Въпреки завишаването на наказанията и ефективните присъди, които постановяваме, хората продължават да пият и да карат, а още повече продължават да карат без книжки“, уточни Милушев. След тях се нареждат делата заради кражби, те са 5 пъти по-малко и това е тенденция през последните години. През 2015 г. в съдебния район няма разгледани дела от значим обществен интерес или такива, свързани с публични личности като общински съветници, прокурори, съдии, кметове, началници на агенции, министри, депутати. „Делата за убийства по дефиниция не са от значим обществен интерес. За съжаление, може да прозвучи малко цинично, но те са ежедневие.

Всеки ден в един съд някъде в България се гледа дело за убийство. В Кърджали такива дела са 3 – 4 за година и приковават общественото внимание“, каза още председателят на Окръжния съд. Той отбеляза, че през миналата година са издадени 11 разрешения за използване на специални разузнавателни средства /СРС/, но и 3 отказа за приложението им, а получените веществени доказателни средства са 4. Броят на издадените разрешения за СРС намалява спрямо 2014 г. с над 30 %, допустимото им използване е 2 месеца, но при важни обстоятелства периодът може да се удължи и до 6 месеца.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук