Трима на съд за мним лекар, взел 30 хил. лв от болницата във Враца

0
3979

Прокуратурата във Враца даде на съд трима души от болницата „МБАЛ „Христо Ботев“ в града за присвояване на над 30 хил. лв.

В новооткритото в болницата отделение по „Съдова хирургия“, по медицински стандарт са съставени документи, че работят и са назначени двама лекари, с призната специалност по съдова хирургия, сред които и началникът на отделението д-р Р. Ц.

Разследването обаче показало, че единият от лекарите в отделението по „Съдова хирургия“ в МБАЛ „Христо Ботев“ –д-р Х. М., никога не е осъществявал медицински дейности в болницата и не е познат на никого от персонала.

По това време докторът е работил в други болници в област Шумен, но е получавал пари за извършени сложни операции във Враца. За това за били съставяни фалшиви документи за графици за дежурства, протоколи и др.

По същото време докторът е работил в болницата в Шумен. Така в периода март 2013 г. – декември 2015 г. на този лекар са изплатени общо 32 476 лв.

Началникът на отделението, бившият и настоящ изпълнителен директор на болницата са обвинени, че през периода март 2013 г. – декември 2015 г. са присвоили в полза на д-р Х.М. пари, собственост на МБАЛ „Христо Ботев“ – Враца.

Според прокуратурата началникът на отделението е извършил и документно престъпление.

Припомняме, след многоседмични протести заради неполучени трудови възнаграждения с месеци наред, едва след като премиерът Борисов лично разпореди лекарите да не остават без заплати бяха преведени суми от Министерство на здравеопазването към болниците, за да се изплатят част от неполучените заплати на лекари в болницата във Враца.

Припомняме, в края на 2017 година Цацаров разпореди служителите на ГД „Национална полиция“ и Министерството на здравеопазването да извършат проверка във всички държавни и общински болнични заведения, сключили договори в нарушение на чл. 9 ал.6 от Закона за лечебните заведения, договори за съвместна дейност с други лечебни заведения, договори за наем на помещения и апаратура и други. В хода на проверката бяха проверени 329 договора, сключени от държавните и общински лечебни заведения на територията на страната. Сред проверениет болници бе и тази във Враца.

Към момента пъкпрокуратурата разследва Изпълнителна агенция „Медицински одит“ за множество нарушения, които са извършвани от длъжностни лица на агенцията. Установени са също така и случаи по сигнал за настъпила смърт, без да са били извършвани някакви действия.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук