Врачанският съд разглежда сигналите за нарушения на вота в Галиче

0
2659

Административният съд във Враца разглежда сигналите за нарушения на частичните местни избори в Галиче. Сред нарушенията са – опит да бъде прегазен жител на селото, който снима жители от други места, регистрирани на пустеещи адреси, отваряне на бюлетини преди да бъдат пуснати в урните.

Застъпникът на БСП, който е присъствал в изборните секции Десислава Тушинова обясни в съда, че по време на вота представители на ГЕРБ са отваряли бюлетинипреди да бъдат пуснати в урните.

По думите й в 27 секция почти всяка бюлетина е била отварянаТова по смисъла на Изборния кодекс прави вота недействителен.

По думите на Тушинова през аварийния изход на училището, където се проведоха изборите в Галиче, са влизали гласоподаватели, които не живеят в селото, но са били регистрирани, за да могат да гласуват.

Застъпникът на вота от БСП Станислава Вескова потвърди, че през аварийния изход на школото са вкарвани гласоподаватели, които не живеят в селото.

От показанията стана ясно, че голяма част от „пришълците“ са били регистрирани на адреси, на които никой не живее- пусти, изоставени и разрушени постройки. Регистрирани гласоподаватели имало дори и в старото полуразрушено училище на селото. Регистрирани са били и хора на пустеещи дворни места, на които няма постройки.

Друг пълномощник на БСП Венцислав Николов, който е наблюдавал вота, беше категоричен, че изборите са проведени в „пълен хаос„.

И той е видял, че през аварийния изход на училището са вкарвани хора да гласуват.

Николов добави, че е направен опит да бъде прегазен от автомобил, защото искал да снима с телефон манипулациите. „Аз съм на 25 години и съм от Галиче. Попитах едни момчета, които гласуваха, дали знаят къде живеят в селото и те не можаха да ми отговорят„, каза Николов.
Той добави, че в 27-ма секция е имало много скандали между членовете на СИК заради непрекъснатото отваряне на бюлетините от страна на членовете на СИК от квотата на ГЕРБ. Те искали да проверят дали гласоподавателите са дали гласа си за техния кандидат Страхил Стоилов.

Той приведе пример пред съдията, че миналата година на адреса, на който живее баща му, от ГЕРБ са искали да регистрират 7 – 8 души, с което на практика управляващите са се подготвяли с нужния брой гласове от септември 2017 г. Той изгонил представителите на ГЕРБ, и не приел „офертата им„.

Кандидатът за кмет на село Галиче от БСП Веселин Тушинов беше категоричен, че изборите са абсолютно манипулирани.

Защитникът на БСП по делото Аглика Виденова приведе допълнителни доказателства – копие на протокол от изборите. На него е видно, че е имало особено мнение за изборния резултат от член на СИК от квотата на БСПОсобеното мнение, на практика, оспорва достоверността на резултата.

Припомняме, от ОИК още в нощта на вота, съобщиха, че няма нито един протокол с особено мнение. Това означава, че приведения протокол от Виденова е „изчезнал“ по пътя между СИК и ОИК – разстоянието между село Галиче и град Бяла Слатина, които са само на десетина километра.

Ответникът на ОИК Цветелина Андровска твърди, че няма нито едно особено мнение в протоколите. Тя призова съдът да пренебрегне показанията на свидетелите. Въпреки, че трима свидетели обясниха, че са видели гласоподаватели, които са влизали през аварийния изход на училището, Андровска продължи упорито да настоява, че школото си имало един главен вход. С това не стана ясно дали отрича да има авариен изход с авариен паник-бутон или че са влизали гласоподаватели през него.

Защитникът на БСП е предоставил на съда диск със скандалните видеозаписи, на които се вижда, че през аварийният изход на училището влизат гласоподаватели, които не си знаят адреса.

Независимият административен съд във Враца реши, че няма да приеме диска за доказателство, защото не бил записан по установения от закона начин. Припомняме, че законовата процедура изисква това да е СРС.

Съдът отказа да приеме като доказателство и записите от репортажите на bTV, заснели злоупотребите на ГЕРБ на изборите в Галиче. Мотивът е, че има свидетели по делото и репортажите не са нужни.

Защитникът на БСП призова да бъдат приложени допълнителни доказателства към делото, но независимият съд не прие това. Виденова поиска това да бъде изрично записано в протокола, че „Врачанският административен съд отказва правосъдие и събиране на доказателства, които да разкрият обективната истина.“.

Прокурорът по делото Николай Лалов също реши, че не е престъпление да се влиза през аварийния изход на училището. С това не става ясно, дали от покрива или през мазето биха се счели за допустим вход, през който да се влиза за гласуване, шегуват се от БСП.

От врачанската прокуратура не откриха нито едно нарушение по време на вота в село Галиче.

Припомняме, в Галиче се проведоха извънредни избори за кмет, след като бившият кмет Ценко Чоков е от месеци в ареста. Той бе арестуван по обвинение за ръководена на организирана престъпна група за рекет, изнудване и побой.

Според резултатите от вота новият кмет на Галиче е Страхил Стоянов от ГЕРБ. Той е получил с 27 гласа повече от опонента си, при 66% избирателна активност в селото.

Изборите в Галиче бяха съпроводени с много обвинения за манипулации и фалшификации, като се стигна и до втори кръг на местните избори за кмет. На балотажа участваха кандидатите на двете най-големи политически сили у нас – ГЕРБ и БСП. От листата на социалистите в надпреварата се състезаваше Веселин Тушинов. Кандидатът на ГЕРБ беше Страхил Стоянов, който и спечели изборите. Обвинения имаше и от страна на кандидата на ВМРО, който директно обвини, че ГЕРБ са се договорили с ДПС за вота. Като доказателство бе посочено това, че само дни преди изборите нов асфалт по няколко улици бе положен именно в махалата в Гариче.

В хода на изборния ден бяха подадени няколко сигнала за нередности в изборния процес от кандидата на БСП.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук