Тръгна национален конкурс за ново лого на България

0
877

Министерството на туризма стартира национален конкурс за „Проект за нова концепция за графична визия на туристическото лого на България“, със съдействието на Националната художествена академия (НХА) и Съюза на българските художници (СБХ). В конкурса ще могат да участват всички желаещи, съобщиха от пресцентъра на министерство на туризма.

Проектите ще се приемат от днес до 4 април 2016 г. на e-mail: logo@tourism.government.bg.

Конкурсът ще премине в два основни етапа. По време на първия етап професионално жури ще разгледа получените предложения и ще селектира най-добрите проекти – финалисти, като журито ще се състои единствено от представители на НХА и СБХ. Избраните проекти в „късата листа“ ще бъдат представени на обществеността, след което ще се пристъпи към втория етап на състезанието, когато широко жури, в което ще бъдат включени представители на медиите, туристическия бизнес, рекламните и PR агенции, маркетолози – ще направи финален избор на най-добрия идеен проект за туристическо лого чрез тайно гласуване.

Предложенията трябва да са съобразени със слогана „Открий и сподели“ и „A Discovery to Share“. В предложенията трябва задължително да се съдържа думата „България“ за варианта на български и „Bulgaria“ за варианта на английски език, като допълнителни графични знаци и символи могат да присъстват в логотипа по преценка на автора. Графичният образ трябва да се отличава с яснота и лаконичност, а всяко предложение да се предоставя в два варианта – цветен и черно-бял. 

След като професионалното жури направи своя избор, „късата листа“ с проекти за лого на България ще бъде публично оповестена. В продължение на една седмица българската общественост ще може да се запознае с избраните от тясното жури графични концепции. Целта е да се даде публичност на инициативата. Финалният етап от конкурса ще приключи до края на април, когато широкото жури от 15 души с представители на медии, бизнеса, маркетинг и комуникационни специалисти ще избере финалното туристическо лого на България от класираните от професионалистите проекти.
Министерството на туризма инициира поредица от срещи с представители на художествената общност, бранша и медиите, за да намери най-доброто решение за по-доброто позициониране на страната на туристическия пазар и оптималното разходване финансовите средства за постигането му.

Медиите, които желаят да излъчат свои представители за участие в широкото жури, могат да го направят на имейл адрес press@tourism.government.bg до 22 февруари 2016 г. 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук