СКАНДАЛНО! Врачански фармацевт поиска думата от медиите : ЗИКА ЩЕ НИ УБИЕ!

0
1420

Днес врачанският фармацевт и общественик Иван Узунов свика пресконференция по повод вируса Зика.
Заразата се пренася от комари и вече е глобална опасност. Тя се свързва с хиляди родилни дефекти в Бразилия и се разпространява бързо. Рискът за Врачанско е голям, тъй като разпространението на комара, който причинява пренасянето на зика вирус, се развива в места с надморска височина до 200 метра, сред които спадат и Враца и Монтана. По думите на Узунов в голям риск са и жителите на Козлодуй, Видинско и Лом.
Фармацевтът проследи предисторията на вируса, като отбеляза, че има съмнения за биотероризъм, но това било лично негова догадка. Въпреки това по думите му заплахата е реална и не трябва да разчитаме, че ще ни се размине. Навременната превантивна реакция е най-добрият път за така или иначе застаряващото население на Северозапада и все по-ниската раждаемост.
В изявлението си Узунов обясни колко голям е рискът за всички, защото на практика заразата преминава като една проста настинка. Вирусът обаче остава жив в тялото на носителя и води до разпространение по полов път. Заразата предизвиква малформации при децата или така наречената микроцефалия при забременяване и раждане.
„Поканих представителите на местната и държавна власт, от областна администрация и община Враца във връзка с един проблем, който се нарича Зика – вирусът, за който напоследък се говори много. Много съм разочарован, че никой не откликна на поканата ми, а исках Враца да е инициатор на голяма среща от специалисти в различни области, които да преценят какви превантивни мерки да се вземат преди да е станало късно“, каза Узунов.
Узунов поиска от областната администрация и общината информация за това какви мерки възнамеряват да предприемат, за да опазят населението от евентуалния проблем, като подчерта, че в никакъв случай не иска да всява страх и паника в населението.
Предлагаме ви да видите за какво точно призовава Узунов:

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук