УЖАСЪТ ПРОДЪЛЖАВА! Вижте как предотвратиха пореден кървав атентат във Франция, има нови задържани за терора в Белгия (видео)

0
1374

Антитерористична операция в Белгия тази нощ приключи с шестима арестувани в Брюксел. Цел на операцията са били потенциални участници в терористичните нападения от вторник, съобщава БНТ.

Освен тях брюкселската полиция арестува двама души тази нощ, които са записани от камерите за видеонаблюдение на летището и на метро станция „Мааленбек” по време на атентатите на 22 март, съобщи телевизионният канал RTL.

„В хода на полицейска операция в Брюксел бях арестувани шестима души, двама, от които са били засечени на камерите на летището и в метрото”, съобщи телевизията.

Междувременно френските власти обявиха, че са предотвратили терористично нападение.

Служителите на реда предприеха обиски и проверки в центъра на белгийската столица и в квартали в северозападната и североизточната част на града. Макар нивото на терористична заплаха да бе понижено вчера, градът остава при засилени мерки за сигурност. Метрото спря работа за през нощта и ще отвори отново тази сутрин. Френски гражданин, заподозрян за планиране на терористично нападение, бе арестуван близо до Париж тази нощ.

Според френския вътрешен министър Бернар Казньов, арестът е помогнал да бъде предотвратен атентат, чиято подготовка е била в напреднал етап. Органите на реда са извършили акция и в жилищна сграда в парижкото предградие Аржантьой. Полицията е отцепила района, а на място са пристигнали специалисти за обезвреждане на взривни устройства.

Продължава и разследването на атаките от вторник. Братята Халид и Ибрахим Бакрауи, извършители на самоубийствени бомбени нападения в Брюксел тази седмица, са били известни на американските власти преди атентатите. Двамата са били включени в списък на американското правителство със заподозрени за тероризъм лица още преди нападенията.

Междувременно американският държавен секретар Джон Кери пристига в Брюксел, за да се срещне с европейски представители и да изкаже съболезнованията на Вашингтон за жертвите от атентатите.

Държавният секретар пристига в белгийската столица от Москва, където се срещна с руския си колега Сергей Лавров и президента на федерацията Владимир Путин. След разговорите в Русия Кери заяви, че терористичните нападения в Белгия тази седмица са засилили решимостта за установяване на стабилност в Сирия.

Групировката „Ислямска държава“, която пое отговорност за атентатите, контролира значителна част от близкоизточната държава. На срещата в Кремъл Кери носеше червено куфарче, което стана повод за размяна на шеговити реплики. На въпроса на Путин какво е съдържанието му, държавният секретар се пошегува, че е пълно с пари „за търгуване по ключовите въпроси“./ПИК

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук