Управляващите нямат воля да решат проблем с тировете в столичния „Малашевци“

0
2053

Елементарно е решението на проблема с преминаването на тежкотоварните средства по улиците в квартал „Малашевци“. Очевидно няма воля от страна на управляващите. Така заместник-председателят на Комисията по транспорт и туризъм в СОС от БСП Калоян Паргов коментира проблемът с преминаването на тирове през квартала. Паргов направи извода по време на поредния протест на гражданите, които този път блокираха движението по улица „Жак Дюкло“ на моста при софийския битпазар.

Сред присъстващите на протеста бяха и социалистите Николай Цонков и Петър Витанов, както и общинските съветници Борис Цветков и Владимир Данев.

„След толкова години и постоянни протести на гражданите от „Малашевци“ в последните два месеца, най-накрая в Комисията по транспорт управляващите от ГЕРБ обърнаха по-сериозно внимание на този проблем“, обясни Паргов и добави, на предишното заседание казусът е бил обсъден в присъствието на представители на гражданския инициативен комитет.

По думите на социалиста предложението да се ограничи преминаването на тежкотоварни превозни средства над 17 тона обаче не решава проблема. Такива действия водят до обратен резултат и ще позволят на камионите да продължат да минават през квартала, смята Паргов.

Гражданите настояват ограничението да важи за превозни средства над 10 тона

„Решихме да възложим на експертна комисия да разгледа случая и да предложи възможно най-доброто решение. След което да ни даде становище и в комисията да вземем окончателно решение“, изтъкна Паргов.

По думите му, решението е съвсем елементарно. То ще дойде с поставянето на забранителния знак В4, който означава „Забранено влизането на товарни автомобили“. Вече има готови предложения за два обходни маршрута – или по бул. „Рожен“ през „Илиянци“ до Северната тангента, или по бул. „Владимир Вазов“, бул. „Ботевградско шосе“ и отново до Северната тангента.

„Това е най-бързото и най-добро за гражданите от „Малашевци“ решение, добави Калоян Паргов.

Когато отстраним този проблем, кметовете на трите района – „Сердика“, „Нови Искър“ и „Подуяне“ ще може да изискат средства от Столична община, за да санират цялото пространство около Битака, който се явява граница на трите района.

Паргов информира, че мостът има нужда от укрепване, а улиците се нуждят от асфалтиране.

Според него трябва редовно почистване и справяне с незаконната продажба на стоки на битака.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук