Фани Белнейска, 10 години след трагедията: Трима са убили дъщерите ми!

0
1494

Майката на брутално убитите преди точно 10 години Христина и Росица Белнейски е категорична, че двама от извергите са на свобода. Пред „България Днес“ Фани обясни, че продължава да е сигурна, че Лазар Колев е имал суъчастници.

Фани Белнейска следи много внимателно целия процес за изнасилванията и убийствата и почти не пропуска заседание. Срещаше се с разследващи, с патоанатоми, с прокурори. Именно от събраната информация тя останала убедена, че Малкия Гангстер, който единствен седна на подсъдимата скамейка, не е извършил гнусните престъпления сам, а с него е имало двама съучастници.
„А и инстинктът ми на майка ми подсказва това“, добави Фани.

Хриси и Роси бяха убити преди точно 10 години

Белнейска коментира макар и косвеното замесване в убийствата на сестрите на бившия кмет на Пазарджик и Стрелча Иван Евстатиев, който сега е разследван за изнасилването на 16-годишната Ирена. Както „България Днес“ преди дни припомни, Евстатиев бе градоначалник на Пазарджик, когато телата на момичетата бяха открити в местността Грамадите между Пещера и Брацигово. Обществото настръхна от гнусното престъпление и хората искаха бързо разкриване на извергите. Започнаха демонстрации. Евстатиев не пропусна да се включи в тях и публично обяви инициатива за промени в законодателството по отношение на вечерния час за непълнолетни с искане за санкции за родители, учители и собственици на заведения. Дни по-късно Евстатиев стана причина в случая да бъде замесено името на тогавашния зам.-министър на транспорта Георги Петърнейчев. Кметът съобщи на полицейския шеф Жоро Стоицев, който ръководеше диренето на убийците, че синът на Георги – Атанас Петърнейчев, може да е замесен в убийството на Белнейски. Той представи информацията си като „слухове“, тръгнали в града. Според тях момичетата станали свидетелки на катастрофа с участието на Георги Петърнейчев, при която той убил човек, и затова трябвало да бъдат ликвидирани. После се появи теза, че синът на Георги – Атанас Петърнейчев, е блъснал сестрите с кола, а изнасилването е за да се маскират следите. Версиите обаче бяха категорично отхвърлени. Стоицев обясни пред вестника, че най-вероятно Евстатиев е извадил „слуховете“, защото с Георги Петърнейчев са се борили за лидерската позиция в пазарджишката организация на БСП. Подобно на Фани Стоицев е категоричен, че Лазар Колев е имал съучастник, но според него той не е известно лице, а вероятно рецидивист.
Самата Фани Белнейска призна, че няма предположения защо Иван Евстатиев извади версията с Петърнейчеви. Тя не отхвърля възможността двамата съучастници на Малкия Гангстер да са публични личности. И дори добави:
„Според мен Жоро Стоицев знае кои са, но никога няма да ги каже.“

Болна от грип

Много тежък грип тръшна Фани Белнейска. Тя едва се движи и говори и обикаля по лекари. Въпреки това не спира да се грижа за 12-годишната Мария, която осинови. Макар и болна, Фани през тази седмица ще отиде на гробищата. Това са едни от най-черните дни за семейството. Днес се навършват точно 10 години от погребението на Хриси и Роси и една година от смъртта на баща им Стоимен Белнейски. Следобеда на 3 февруари 2015 г. той бе открит мъртъв между коловозите на гарата в Пазарджик. Оказа се, че Стоимен е получил масивен инфаркт, докато е бил на работното си място като стрелочник. Той почина малко преди да навърши 56 години. Фани имаше проблеми да намери средства за погребението, но в крайна сметка добри хора й помогнаха. Стоимен бе положен до гроба на дъщеричките си в пазарджишкото село Главиница, въпреки че бе от съседното Мало Конаре.

Иван ЗАЛЕВ,БГДНЕС

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук