Фармаиндустрията внимателна към намеренията на шефа на НЗОК

0
5927
Снимка: "България утре"

Репортер: Тодор СТЕФАНОВ, ДЕЙЛИ ПРЕС / СОФИЯ

Медицинските критерии трябва да са водещи, пациентът получава това лечение, което е най-добро за него и ще постигне най-добър резултат. Търсенето на най-евтиното лечение може да е добре за Касата, но може да не е най-добро за пациента.

Този принцип застъпи Деян Денев – Директор на ARPharM – Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България пред журналисти. Д-р Денев участва в дебат: „Прозрачност и здравеопазване“, а поводът за коментара му е намерението на новия управител на НЗОК д-р Дечо Дечев да направи промени по отношение на скъпоструващите медикаменти.

Д-р Денев коментира практиката, българските лекари да изписват възможно най-скъпите лекарства с думите: „Българските пациенти трябва да получат достъп до съвременна медицина в това число и до съвременни лекарства, когато те спасяват и удължават човешкия живот. Оттам нататък правилата, по които това се случва, са работа точно на д-р Дечев и на неговия екип.“

Относно изказаното твърдение от д-р Дечев, че фармаиндустрията повлиява избора на лекарите при изписването на възможно най-скъпоструващия медикамент, д-р Денев увери: „Фармацевтичната индустрия работи по строги етични правила как взаимодейства с лекарите и основното правило е, че тя не трябва да влияе на избора, а само да дава информация за тези нови технологии и как те се ползват. Оттам нататък как лекарят избира кое лечение да се използва, зависи само от неговата компетентност и неговите знания.“

На въпрос как ще се отрази на фармацевтичната индустрия изборът на най-евтината терапия? Денев заяви, че основният принцип трябва да бъдат медицинските критерии – от какво лечение има нужда пациентът – най-доброто, с което ще се постигне най-добър резултат. 

„Цената има значение за ефективността, но не мисля, че това е основното. Основното е пациентът да получи най-доброто възможно лечение.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук