Франция се зарича да намали зависимостта си от US части в оръжейните си системи

0
1130

Франция трябва да намали зависимостта си от американски компоненти в своите оръжейни системи, за да сведе до минимум способността на Вашингтон да блокира износа на френски оръжия. Това обяви френският министър на отбраната, цитиран от „Ройтерс“.

Американските закони за контрол върху износа могат да бъдат използвани за ограничаване на продажбите на оръжия в Европа, ако дори малки компоненти идват от американски доставчици. Законодателството беше в сила преди идването на власт на американския президент Доналд Тръмп, но отрасълът все повече се притеснява, че неговата администрация действа за спиране на износа, който в миналото може да е бил разрешен.

Вашингтон тази година блокира продажбата на Египет на френски крилати ракети SCALP, в които има американска част.

Без да дава конкретни примери, френският военен министър Флоранс Парли коментира, че Франция трябва „постепенно да намали зависимостта си от определен брой американски части“.

„Имаме търговски затруднения, свързани с перспективите за износ. А ние знаем, че тези затруднения са свързани със стратегически въпроси и често с проблеми на търговското съперничество“, подчерта тя пред журналисти.

Тя беше разпитана по темата през юли от парламентарната комисия по отбрана. Запитана тогава от един депутат за блокираната продажба на ракетите SCALP, Парли подчертала:Ние сме зависими от милостта на американците.“

По думите на Парли, действията на Вашингтон са подчертали необходимостта от свеждане до минимум на зависимостта от американски части в проекта SCAF – следващото поколение бойни самолети на Европа, в който Франция и Германия играят водеща роля за тяхното разработване.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук