Хакнаха иманярската мафия в Хисаря, четирима зад решетките

0
1376

Иманярите са арестувани, докато разкопавали могила в землището на село Красново

Четирима са задържани в момент на незаконни археологически разкопки, съобщиха от пловдивската полиция. Операцията е проведена под наблюдението на Окръжна прокуратура – Пловдив, след подаден и проверен в РУ – Хисаря сигнал за иманярска дейност. Иманярите са арестувани, докато разкопавали могила в землището на село Красново.

Специализираната операция е проведена в неделя с участието на служители от ГД “Национална полиция”, пловдивския отдел “Криминална полиция” и РУ –Хисаря. На археологическия обект в местността “Кабаик” криминалистите заловили двама жители на Хисаря, на 46 и 20 години, 22-годишен пловдивчанин и 33-годишен от Раковски. На мястото и в паркиран в близост джип “Сузуки” са открити и иззети фрагмент от керамика, металдетектор, кирка и други вещи, ползвани от мъжете по време на незаконната изкопна дейност. При последвалите следствени действия от адресите им са конфискувани втори металдетектор, елементи от уред за сканиране и различни културни ценности – множество антични монети, 2 глинени съда, меч и фрагменти от накити. Четиримата са задържани за 24 часа с полицейска мярка. Предстои назначаване на експертиза за датиране на иззетите предмети. Образувано е досъдебно производство, работата продължава под ръководството на Окръжна прокуратура – Пловдив.

Хисаря и селата около него отдавна са обект на иманярски набези. Не един и двама от курортния град забогатяха и вдигнаха палати, след като изровиха имане по различни могили в региона. Подобен е случаят с известната Четиньова могила край Старосел, така нареченият Тракийски култов храм. През 2000.а година тогавашният кмет на селото забелязва, че иманяри са вилнели и сезира органите на реда. Малко по-късно на разкопките пристига покойният вече д-р Георги Китов с експедиция ТЕМП. Те откриват богато историческо наследство. Мълвата обаче носи, че иманярите, копали преди археолозите, са задигнали и отнесли със себе си несметни богатства, злата и накити, закопани там от древните траки. В Хисаря са били откривани и продавани по тайни канали в чужбина изключително ценни римски монети и други артефакти, останали от времето, когато града се е ползвал от император Диоклециан за място, където елита на Рим е релаксирал и е лекувал раните си. Иманярската мафия в Хисарско е една от най-силните и дейни в страната.

Кристина ИВАНОВА, БЛИЦ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук