Хиляди се събраха на Янини грамади по повод годишнина от гибелта на Александър Стамболийски

0
1323

Хиляди членове и приятели на  „Народен съюз“ се събраха на 5 юни 2016 г. на Национален възпоминателен събор – поклонение в местността Янини грамади край пазарджишкото село Славовица.  Те почетоха 93-та годишнина от зверското убийство на земеделския водач и министър-председател в периода 1920-1923 г. Александър Стамболийски. Признателните потомци сведоха глави пред подвига и делото на големия държавник, направил значими реформи и стабилизирал българската икономика, лева и държавата след войните и националните катастрофи.

От Пловдивска област с коли и автобуси пристигнаха групи от общините „Марица“, „Родопи“, Пловдив, Садово, Перущица, Първомай и Асеновград.

На трибуната се качиха зам.-председателят на парламента Явор Хайтов, и депутатите Румен Йончев, който е и лидер на „Народен съюз, Светлин Танчев, Георги Ковачев и Борислав Иглев, както и целият Изпълнителен съвет на партия „Народен съюз“.

Съборът започна с панихида, отслужена в памет на убития тук на 14 юни 1923 година земеделски водач и на всички загинали в борбата за демокрация.

И днес, когато България отново е на кръстопът, пред избори и трябва да вземе важни решения, отговорът на въпроса: „А сега накъде?“ е в идеологията на Александър Стамболийски, който казва, че страната не трябва да се управлява от леви или десни, защото това до нищо добро не е довело, заяви Румен Йончев. По думите му истинските хора нямат щампа и тази позиция ще отстоява „Народен съюз“ и на президентските избори. България има нужда от президент, който ще следва правилния път на развитие на държавата. Лидерът увери, че петимата народни представители ще отстояват правото на съществуване на политически център и ще се търсят политически партньори, които ще подкрепят центристки кандидат. В същото време се търси и лицето, което може да застане като фасада за политическия център.

Йончев увери участниците в събора, че „Народен съюз“ няма да отстъпи от завещаното от Стамболийски, защото земеделците имат 116-годишна история и няма да сбъркат пътя.

Председателят на гражданския и на управителния съвет на партията Светлин Танчев припомни принципа на Стамболийски, че не с война и насилие, а с общи цели и работа страната може да върви напред.

Участниците в днешния земеделски събор поднесоха венци и цветя пред костницата на земеделския водач. След това беше осветен и раздаден курбан.

Съборът продължи с изпълнения на ансамбъл „Загорче“ с художествен ръководител Йордан Загоров.

pik.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук