Хитрино започва да ремонтира живота си

0
1423

Трагедията в Хитрино се превърна в едно от най-отразяваните медийни събития в края на миналата година. Няколко седмици след като дерейлиралите цистерни се врязаха в селските къщи обаче камерите и микрофоните вече ги няма. Лека-полека в неактуални се превръщат анализите и разследванията кой точно е виновен и как държавата ще помага на пострадалите.

Разрушенията обаче остават. Край тях са и местните. Няколко дни след края на евакуацията, те ще посрещнат празниците, докато ремонтират живота си, който не е бил особено в ред и преди експлозиите на 10 декември. 

Този момент е запечатан на снимките на Михаела Аройо, първа част от фотоисторията ѝ за шуменското село, влязло и излязло от новините. 


Ден преди да поема по пътя за Хитрино, се опитвам да събера малко информация за хората там и как те са настроени към външни лица като мен.

След като към 23 декември общината в селото все още не функционира и няма кой да ми даде информация, решавам да се обърна към различни доброволчески групи и техните ръководители. Бива ми обяснено, че жителите на селото не желаят помощ и дори са негативно настроени към доброволци.

Все пак паля колата и отивам. Негативно отношение така и не срещам. Хората са отзивчиви и дори сами предлагат да споделят гледната си точка.

пекарнаСлучайно се запознавам с Мехмед – собственик на магазин, който изгаря при инцидента. Срещам го в старата пекарна на Хитрино. Преди влаковата катастрофа той ползва пекарната само за склад. Сега е принуден да я възстанови като търговско пространство.

 

С телефон в едната ръка и трион в другата, заедно с роднини и приятели, той работи, за да възстанови загубеното и за да създаде нов магазин в старата пекарна.

Питам го вярно ли е, че хората в селото не желаят външна помощ, а той отговаря, че доброволците, които са му били предложени, са всъщност затворници от Варненския затвор.

4

Твърдо заявява, че не приема тази помощ. Кметството отказва да финансира ремонта, защото не става въпрос за жилище, а за търговско пространство.

Час преди срещата ни обаче, Мехмед успява да говори с премиера в оставка Бойко Борисов при неговата визита в селото. Той обещал, че ще оправи нещата и обяснил на кмета по кой параграф и от кой бюджет да вземе средства. Дали това ще стане, смятам да разбера при следващото си пътуване до Хитрино.

1

2

3

АВТОР: Михаела Аройо

Източник: klinklin.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук