Хотелиерите в Турция се надяват чрез руски туристи да намалят загубите си

0
1207

След като се сблъскаха с най-големия спад на чуждестранни туристи от десетилетия, хотелиерите в Турция се надяват с възстановяването на връзките между Турция и Русия във втората половина на годината руските туристи да се върнат в страната. Те таят надежди по този начин да намалят тежките загуби в сектора, съобщава „Хюриет”.

Припомняме, че вчера руският президент Владимир Путин нареди да се премахнат ограниченията в туризма и търговията с Турция. Това стана, след като проведе телефонен разговор с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган. До разговора се стигна, след като Ердоган се извини на Путин за сваления миналата година руски бомбардировач.

В май Турция регистрира драматичен спад, основно при пристигащите от Русия и западните държави на фона на увеличаващите се притеснения за сигурността и дипломатическия скандал с Русия. Доскоро тя бе вторият най-голям източник на чуждестранни туристи за Турция.

Броят на руските туристи в Турция е намалял с около 92 % през май, като е достигнал 41 004, в сравнение със същия месец на миналата година. Броят на пристигащите от Германия туристи е намалял с 31,5 %, а от Великобритания с 29,4 % до около 427 000 и 219 000.

Ръководителят на Федерацията на хотелиерите в Турция Осман Айък се надява, руски туристи ще отидат в Турция това лято.

„Разбира се за остатъка от годината ние няма да сме в състояние да достигнем високите нива, които бяха регистрирани през 2014 г.”, заяви Айък пред „Спътник”. Той отбеляза, че това е само началото. Най-важното е, че то е белязано от едно важно положително развитие в тази посока.

Айък допълни, че туристическия сектор го очаква по-добър период. „Ние сме уверени, че руските туристи искат да си върнат свободата да посещават нашите курорти. Очакваме, че негативните тенденции, причинени от кризата между двете държави, ще бъдат преодолени в обозримо бъдеще”, посочи още Осман Айък.

„Нужно е да видим само малък сигнал от Москва, защото в Турция сме готови да посрещнем нашите руски гости. Нито един от руските флагове не е премахнат от турските хотели, очакваме и се надяваме да ги видим скоро. Лично аз съм голям оптимист относно ситуацията с поглед към перспективата за нормализиране на турско-руските отношения. Турският народ ще направи всичко, каквото може. От наша страна ние сме готови да предприемем всички необходими стъпки, за да допринесем за нормализиране на ситуацията”, заяви от своя страна председателят на работния съвет по туризъм Европа-Турция Хюсеин Баранер./нюз

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук