Хотелиер стана главен секретар на Главното мюфтийство

0
1184

Завършил хотелиерство и ресторантьорство Джелал Фаик е новият главен секретар на Главното мюфтийство.

На поста той смени доскорошния Ахмед Ахмедов. До момента не са ясни причините поради, които е настъпила рокадата.Myusyulmansko

„Трябваше да сменя работата, за да си почина малко. След толкова години, имам нужда от промяна“, заяви  екссекретарят. В момента той е главен редактор на печатното издание на Мюфтийството. Ахмедов бе доста отворен към медиите и се въздържаше от критики към политическите партии. Придаваше доста светска визия на централата на мвюсюлманското вероизповедание в България.

Наследникът му, 29-годишният Джелал, е завършил средното си образование в Оброчище.

След това продължава висшето във Франкофонската програма на НБУ със специалност мениджмънт на хотелиерството и ресторантьорството. За да стигне до ръководството на мюсюлманската централа той минава през Общинския съвет на Балчик. През 2010 година е изпратен на стаж във Франция по специалността, а през 2011 година записва второ висше образование в ВТУ, „Св. Св. Кирил и Методий“ с направление педагогика – История и География.

Джелал е изпратен и на стаж в европейския парламент в Брюксел. През април той сяда в стола на Ахмед Ахмедов, който става главен редактор на официалното издание на Мюфтийството. Джелал Фаик отговаря и ръководи отделите „Международен“, „Връзки с обществеността и протокол“, „Административен“, „Архив на Мюсюлманско изповедание“ в Главно мюфтийство. Изпълнява функцията на говорител на Мюсюлманското изповедание и началник кабинет на главния мюфтия.

Днес следобяд на заседание на управителния съвет на Мюфтийството излезе с протестна дескларация срещу приемането на първо четене на Закона за забрана бурките.

„Ние сме обезпокоени от действията на някои общини, които с нормативните си документи накърняват религиозните права и чувства на мюсюлманите, налагайки забрана и санкция за носенето на определени дрехи, покриващи лицето. Според определени сунитски канонични тълкувания това е религиозна разпоредба и задължение за мюсюлманките. Затова ясно и категорично се противопоставяме на опитите за инкриминирането на религиозни задължения и обязаности в ислямската религия и в частност носенето на хиджаб от мюсюлманките“, се казва в декларацията.

Междувременно стана ясно, че на 1 юли приключва записването за националното състезание по наизустяване и художествено четене на Корана. Надпреварата ще се проведе на 12 август в Мадан. Участниците ще се състезават в пет категории. Във втората категория участват тийнейджъри до 15 години, а в останалите горната граница е 40 години, съобщават от Мюфтийството./BIG5

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук