Целият скандал с открадната лимузина на Георги Димитров от България (Част първа)

0
2410

Изключително ценна бронирана лимузина, открадната от музея „Георги Димитров” през 1992 година е на път да бъде върната в България. След кражбата, следите на колата с марка „Пакард” се губят до преди година, когато е предложена на търг в Чигако за внушителната сума от 6 милиона долара. Подобни коли в света са само няколко. Прокуратурата у нас прави опит да докаже, че колата е собственост на музея на вожда Димитров.

Изчезналата пред 20 години бронираната лимузина Packard, някогашен дар на българския вожд Георги Димитров лично от Сталин, е открита в частен музей в Чикаго.

Точно преди 20 години от къщата музей „Георги Димитров” на ул. „Опълченска” в София изчезва бронираната лимузина. Ден преди това колата е участвала в ретро парад, била е напълно реставрирана и годна за движение. Полицията не се е и опитала да разследва случая сериозно.

Packard Twelwe е с 12-цилиндров двигател. Дълъг е 6 м и тежи 7 т. Стъклата са дебели 10 см. Не липсват и светеща петолъчка, както и стойки за автомати. Самата кола е струвала 4000 тогавашни долара, а бронирането – още 6000. Личната кола на Сталин е била купена неотдавна от руски олигарх за 1,5 млн. долара.15

Когато производителите правят автомобила, той е бил частично брониран. По-късно обаче Сталин нарежда колата да бъде изцяло бронирана, руснаците започват и производство на гуми за пакардите, защото така им излизало по-евтино. Уникалният автомобил е можел да развие до 140 км/ч. Много добре вози и въобще не се чува как работи двигателят, дори посягаш да го запалиш отново. Има радио, което работи на средни вълни. Спирачките са усилвани, а кормилото се върти с един пръст, твърдят реставраторите. Луксозният автомобил има огромен багажник. Монтирани са термометър, часовник, плафони. Шофьорът е изолиран отпред също с бронирано стъкло. В открития в Чикаго автомобил липсва емблемата отпред, която при кражбата е била свалена. Освен това от колата са били махнати и тасовете и това е друг белег, който я отличава. Друга особеност е това, че на предната седалка на шофьора черната кожа била закърпена с кафява, като са направени идеални ръчни шевове. Релефът на гумите, които са руски, пък абсолютно съвпада с тези, които са описани в документите и се виждат от снимките на „Пакард”-а на Димитров. Колата има допълнителен фар и две тромби отпред.16

По време на Втората световна война президентът Рузвелт подарява няколко подобни коли на Сталин, а той пък от своя страна ги прехвърля към идеологическите си съратници – Гeорги Димитров, Тито, Мао дзе Дун.

Разкритията сочат, че откритият автомобил в частния музей в Чикаго е вкаран в САЩ като скрап през 1997 г. По искане на Интерпол е запориран. Съществуват солидни доказателства, че колата е идентична с откраднатата от София, което означава, че автомобилът може да бъде върнат в България.

Октомврийската вечер е удобно прикритие за кражбата на най-скъпоценната вещ от музея на Георги Димитров. За нея не се знае много, малцина са тези, които са чували за историческата й стойност. В тъмнината умелите крадци измъкват под носа на охраната подарения от Сталин на Димитров автомобил Пакард Туелв. Бронираната лимузина е произведена специално за политически лидери. От нея има няколко
подобни в света. С годините Пакардът става все по-ценен и покачва своята стойност. Именно заради високата му цена малцина са тези, които могат да си позволят да го притежават.

„Автомобил Пакард е произведен 1936 година и подарен на Сталин от американските автомобилостроители. Те са били няколко такива автомобила, подарени на Сталин, а Сталин ги е раздал на ръководители, близки до него”, разказа Емил Давчев, зам.-директор на политехническия музей. Може би не случайно кражбата е извършена месец преди Политехническият музей да се настани в съседната на музея на Димитров сграда. Бдителността на охраната е била притъпена. „Всички са мислили, че изкарват колата за реставрация или нещо подобно. Но всъщност оттогава колата я няма”, каза още Емил Давчев. „Ами Пакардът е бил в перфектно състояние, реставриран, в движение, съответно и тежи около три-четири тона. Така че неговото изнасяне не е било възможно без някаква специално подготвена техника.  За съжаление, само този Кадилак е бил свидетел на случката, която се разиграла с Паркарда. Последното, което съм чел е, че Пакардът се намира и е предложен за продажба на паркинг в Щатите”, обясни реставраторът Чавдар Кисьов.17

Как Пакардът на вожда Димитров стига от улица „Опълченска” до паркинга в Съединените щати, за който разказва реставраторът Чавдар Кисьов. Случайно ли лимузината, която се оценява на милиони долари, се появява на светло 20 години след кражбата й. И кой е поръчал и сглобил схемата на нейното изчезване? Дали колата е била препродавана? Докато разследващите в България работят по различни версии, случайно кореспондент на български всекидневник открива обява за продажба на Пакард, който удивително много прилича на откраднатия в България.

„Когато научих за изчезването на колата, разбрах, че тя е качена на ТИР. Тогава имаше различни схеми за изнасяне на автомобили. Едната – че е бракуван за старо желязо и с тези документи можеше да бъде изкаран съвсем легално. Няма начин да се разбере кой го е изнесъл. Кой ще пази 20 години тези документи на спедиция? Няма такава база данни и затова не може да се хване”, заяви и реставраторът Александър Каменов. Той поясни, че автомобилът е струвал около 2 млн. долара към момента на кражбата.

„Реално ние нямаме музей на транспортните средства. Когато автомобилът се върне в България, той не може да бъде върнат еднолично на сина на Георги Димитров, защото е била подарена не на лицето, а на политика Димитров”, каза още Александър Каменов.

„Към момента делото за връщане на автомобила от САЩ е образувано срещу неизвестен извършител. Няма ясен кръг от заподозрени, още повече, че делото е възобновено преди няколко месеца. Шансовете колата да бъде върната в България са 100%. Ние правим всичко възможно. Като наблюдаващ прокурор по делото аз и колегите ми полагаме всички усилия, за да докажем, че откритият автомобил е нашият”, каза на свой ред Десислава Пиронева.18

Тя добави, че разследването е установило, че български гражданин е внесъл колата в САЩ – като старо желязо. Този човек не е ром, той вече не е български гражданин и имаме следствена поръчка, която да изясни как той може да подпомогне разследването. Нашите американки колеги ще го разпитат на място”, уточни Пиронева. „Една следствена поръчка отнема месеци, до години. Но ние разчитаме на факта, че има медиен интерес, за да ускорим делото и да върнем по-скоро автомобила в България”, добави Десислава Пиронева.

12 октомври 1992 година, късно вечерта. Пазачът на музея на Георги Димитров на улица „Опълченска” в София забелязва нещо на пръв поглед странно. В сумрака някой изважда един от музейните експонати, и то не кой да е, а най-скъпия – личната кола на вожда, модел „Пакард Туелв”, подарена му от Сталин. Минали са вече две години, откакто премиерът Андрей Луканов е обявил мораториум върху изплащането на външния дълг. Икономическите показатели на България са ужасни, реномето й в света е накърнено. Никой не иска да инвестира в такава обрулена държава, никой няма намерение да й помага да си изплати дълга. В такъв именно момент правителството обсъжда фантастичната за онези години идея да продаде този автомобил на публичен търг, за да плати външния дълг на България. И точно преди да се вземе окончателно решение, колата изчезва.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук