ЦИК все още не готов да обяви окончателните резултати от президентските избори

0
154
Нямаме окончателна обработка на резултатите от изборите за президент и вицепрезидент, тъй като все още не е направено повторното въвеждане на данните от Пловдив-град и Пловдив-област, които се очакват всеки момент.

Това съобщи говорителя на ЦИК Цветозар Томов на извънреден брифинг. „В момента се прави анализ на пристигналите данни, като той приключи за изборите извън страната и е в ход за вътрешните протоколи. Но, трябва да пристигнат документите от двата пловдивски региона, всичко друго е готово. Ние трябва да обявим резултатите по закон в рамките на днешния ден“, напомни говорителят.

Цветозар Томов не смята, че ще има проблеми с доставянето на машините за балотажа в страната, като това ще е по-трудно в чужбина.

„Не се съмняваме кои ще са участниците на балотажа, но не можем да започнем и логистичната подготовка за втория тур без окончателно да са обработени всички данни“, посочиха от ЦИК.

„Тези избори протекоха спокойно, без особени проблеми с машинното гласуване. Общия брой на дефектиралите машини е под 100, което е под нашите очаквания“, допълни Томов.

По думите му дефектиралите машини ще бъдат подменени или ремонтирани. Той беше категоричен, че тези поправки ще бъдат направени само с машини, закупени по договор между ЦИК и „Сиела Норма“ или Информационно обслужване, за което ЦИК излезе с решение на днешното си заседание.

Няма да бъдат ползвани тези машини, които Сиела Норма е внесла в страната при никакви обстоятелства. Ако наличните свободни машини не достигнат за подмяна, броят им в някои от секциите с по две машини ще се редуцира по преценка на ЦИК“, посочи Цветозар Томов.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук