Цяла България иска свобода за д-р Димитров (снимки)

0
1588
Къщата на д-р Иван Димитров, в чийто двор е влязъл Плъха

Цяла България се вдига на протести в защита на арестувания д-р Иван Димитров от Пловдив. Над 2000 от Пловдив, Асеновград, Карлово, Димитровград и околните населени места се включиха в почивния понеделник в масов протест с искане за незабавното освобождаване на медика.

Арестуваният д-р Иван Димитров

Арестуваният д-р Иван Димитров

В нощта на 2 март той застреля рецидивиста Жоро Джевизов – Плъха, който влязъл в имота на доктора. Митингът в Пловдив започна в 12 часа пред Второ районно управление на полицията и час – два по-късно продължи с шествие до сградата на прокуратурата в Пловдив на площад „Съединение”.

Там хората поискаха среща с дежурен прокурор, за да бъде д-р Димитров пуснат на свобода. Те подчертаха, че на 6 март по-голямата дъщеричка на арестувания медик Вили навършва 6 години и е редно д-р Димитров да бъде заедно с дъщеря си на празника.

Над 2 000 се събраха на протест пред Второ районно, откъдето тръгнаха на мирно шествие по бул. „Шести септември” към площад „Съединение” и сградата на прокуратурата

Над 2 000 се събраха на протест пред Второ районно, откъдето тръгнаха на мирно шествие по бул. „Шести септември” към площад „Съединение” и сградата на прокуратурата.
Близо час на площад „Съединение” протестиращи звъняха на 112 и се опитваха да намерят контакт с говорителите на районната и окръжната прокуратури в Пловдив, а когато успяха, не бяха удовлетворени от разговорите по телефона. Точно тогава напрежението ескалира и в част от протестиращите се зароди идеята да влязат в прокуратурата. Емоциите им бяха потушени от други участници в митинга, които посочиха пред останалите, че сградата е празна и че пред входа има само петима полицаи, а самите те са хиляди.

Баща и дъщеря от Димитровград бяха специално дошли в Пловдив, за да участват в протеста

Баща и дъщеря от Димитровград бяха специално дошли в Пловдив, за да участват в протеста

Баща и дъщеря от Димитровград – Яна и Живко Желеви, се оказа, че са дошли в Пловдив специално, за да се включат в протеста. Протестът бе подкрепен символично и от таксиметрови автомобили, които надуха клаксони край Второ районно, както и от привърженици на футболни отбори.

Протестиращите развяха знамена пред прокуратурата и поискаха среща с дежурен прокурор

Лекарите от регионалната колегия в Пловдив също заявиха, чрез председателя си д-р Георги Кръстев, подкрепа за искането за незабавна свобода на д-р Иван Димитров и за промени в закона, които да гарантират неприкосновеността на частната собственост. По думите на д-р Кръстев абсолютно всички лекарски колегии от цялата страна са се присъединили към тези искания. Протестът в Пловдив завърши с декларация с двете основни искания – за свобода на арестувания медик и за промени в НК. Част от участниците в митинга останаха и след 14 часа пред прокуратурата, за да чакат среща с дежурен прокурор.

За кратко пред входа на прокуратурата настана суматоха при опит на протестиращите да влязат в сградата за среща с дежурен прокурор

За кратко пред входа на прокуратурата настана суматоха при опит на протестиращите да влязат в сградата за среща с дежурен прокурор

Протестиращите се заканиха да са на улицата всеки ден от 17,30 часа, докато медикът не бъде освободен. Протести в защита на д-р Димитров бяха насрочени и в София, както и в останалите по-големи градове в страната.

Стотици се подписаха с искания за незабавното освобождаване на д-р Димитров и за сваляне на всички обвинения срещу него

Стотици се подписаха с искания за незабавното освобождаване на д-р Димитров и за сваляне на всички обвинения срещу него

Плъха влязъл в двора, за да краде от гаражите

Д-р Иван Димитров застреля рецидивиста с 9 присъди Жоро Джевизов – Плъха, който влязъл в имота на медика в нощта на 2 март. Лекарят обаче го усетил и се опитал да го прогони, а престъпникът го наръгал с нож в крака. При бягството си Плъха изтървал пистолета си, с който бил застрелян от д-р Димитров. Според неофициални данни лекарят е стрелял 4 пъти по рецидивиста, докато в къщата са спели неговите съпруга и две малки дъщерички. Плъха е влязъл в двора на доктора, който в последните седмици бил наел роми да ремонтират гаражите му. „Може те да са дали информация за имота на доктора, не знам, но той имаше и хубава кола. Иван много обича жена си и децата си. Трепери над тях. Нямало е случай да бъде повикан за пациент и да не откаже. На всички е помагал”, каза негова съседка.

Над 2 000 се събраха на протест пред Второ районно, откъдето тръгнаха на мирно шествие по бул. „Шести септември” към площад „Съединение” и сградата на прокуратурата

Над 2 000 се събраха на протест пред Второ районно, откъдето тръгнаха на мирно шествие по бул. „Шести септември” към площад „Съединение” и сградата на прокуратурата

Д-р Димитров е опериран два пъти от дискова херния

Д-р Иван Димитров е обвинен от прокуратурата в умишлено убийство, за което го грози затвор от 10 до 20 години. Според адвоката му Георги Кутрянски задържането му под стража за 72 часа е прекомерна мярка, тъй като ставало дума за неизбежна отбрана.

Задържаният под стража медик има здравословни проблеми. До момента бил опериран два пъти от дискова херния. Този май му предстоял контролен преглед и евентуално нова, трета операция. Пиел успокоителни и други хапчета заради болестта си, които близките му се наложило да му ги носят в ареста. Адвокатът обясни, че 72-часовата мярка за задържане на д-р Димитров изтича в 17,30 часа на 6 март. „За мен е неизбежна отбрана според доказателствата, с които съм се запознал и според неговите обяснения”, каза адвокат Кутрянски. Според него тези 3 дни на задържане са били нужни на прокуратурата, за да се сравнят обясненията на доктора със събраните доказателства. Вариант, след като изтече мярката му на задържане са или наблюдаващият прокурор да го пусне с някаква друга мярка за неотклонение, като например „Подписка”, „Парична гаранция” или изобщо да няма мярка. Другият вариант бил от прокуратурата да поискат от съда да определи с каква мярка за неотклонение да е медикът.

съпругата на Плъха Надежда (вляво) с майката на застреляния

съпругата на Плъха Надежда (вляво) с майката на застреляния

Съпругата на Плъха Надежда Стоева иска смърт за лекаря

„Истината, която е, че Жоро не е влизал в къщата. Жоро просто обикаляше по казаните. Ние така се прехранваме. Ние си искаме правата. Искам смърт. Смърт. Мъжът ми е отишъл да пикае просто. Да пикае там, до една кола. Той го е объркал с някой друг, но мъжът ми не е крадец. Не е влизал в дома на доктора”, заяви съпругата на застреляния Жоро Джевизов Плъха Надежда Стоева. Майката на убития крадец не е съгласна, че синът й е крал фарове или каквото и да било друго. „Не, не е вярно, че е влязъл да краде. Как може за един фар да убиеш човек?”, крещеше майката от дома им в „Столипиново”. Според нея Жоро е осъждан 3 пъти за побоища и за дребни кражби. Имал три деца, най-малкото от които е на 6 месеца. Родата на Плъха не знае той да е имал съучастник. „Не знаем да има друг човек. Той все сам си ходеше, но не е крал”, казва Надежда. Тя има 6-месечно бебе от убития и през плач твърди, че мъжът й е в гроба и няма да може да се порадва на детето си.

Ангел, бащата на Плъха

Ангел, бащата на Плъха

„Толкова време чакаше това бебе, а не може да се порадва на момченцето си”, казва и майката на Жоро. Според баща му лекарят не е трябвало да стреля на месо. „Ако някой ми влезе у дома, в краката ще го стрелям, но не да го убивам. Аз не искам да го пускат от затвора доктора. Синът ми беше добро момче, с никой не се беше карал. Искам докторът да си получи заслуженото в съда. Докторът не трябваше да го убива, дори да го е видял да краде. Трябваше да го стреля по краката, да извика полиция и да го приберат”, казва бащата на Жоро – Ангел.

Ели Крумова/монитор

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук