Чрез лотариите си Божков спестил 30 млн. лв. данъци

0
1547

През 2014 г. бизнесменът Васил Божков е спестил данъци за 30 млн. лв. благодарение на „Национална лотария“ и „Лотария България“. Това показват изчисления на „Капитал Daily“, базирани на данни от Държавната комисия по хазарт. Те показват, че през 2015 г. събраните данъци от моментна лотария са 37 млн. лв., докато в предходната година те са били нула. Причината за това е, че кабинетът „Орешарски“ беше дал данъчна ваканция през 2014 г. на лотариите.

Това означава, че осигурената от депутатите едногодишна данъчна ваканция през 2014 г. е ощетила бюджета с над 30 млн. лв. Сметката е на база ставката от 15%, която вече се дължи, и на оценките, че размерът на този бизнес през пропуснатата година е бил около 200 млн. лв., посочва изданието.

В публикацията се допълва, че за процъфтяването на бизнеса на двете частни лотарийни компании е помогнало и първото правителство на Бойко Борисов, тъй като то разреши този тип хазарт да се продава навсякъде и оборотът му миналата година е достигнал 250 млн. лв.

През 2013 г. при кабинета „Орешарски“ бяха направени промени в Закона за хазарта, с които от 1 януари 2014 г. се промени начинът на облагане на хазартните игри. Тогава бяха пропуснати бинго залите, организаторите на томболи и лотарийни игри и турнирите с игра на карти. Впоследствие депутатите определиха действието си като „недоглеждане“, но не го промениха.

Текстът беше коригиран едва в края на 2014 г. и чак от началото на 2015 г. лотариите започнаха да плащат 15% данък върху залозите, както е и при игрите със залагания върху резултати от спортни състезания и тотото.

На база платените официално данъци оборотът на двете лотарии, свързани косвено с Васил Божков, може да се оцени на близо 250 млн. лв. през миналата година. Причината е, че единственият конкурент е държавният тотализатор, който има съвсем малък лото бизнес.

По данни на изпълнителния директор на тотализатора Дамян Дамянов от средата на миналата година през 2014 г. общо бизнесът с лото игри е бил за над 200 млн. лв., а приходите на държавния оператор от тази дейност са едва 18.6 млн. лв.

От данните на комисията по хазарта се вижда, че общите данъчни приходи, които събира комисията по хазарта, са се повишили скочили с 56% до 94 млн. лв. през миналата година. Ако обаче от тях се извадят въпросните 37 млн. от моментните лотарии, има общ спад от 4%.

Растат данъчните приходи от лото игрите, които отново са почти изцяло доминирани от двете лотарии. Увеличението на годишна база е 25% до малко над 10 млн. лв.

Рязко (195%), но от много ниска база, са се увеличили данъчните приходи от онлайн спортни залагания. От 780 хил. лв. през 2014 г. те вече са малко над 2.3 млн. лв. Подобно е положението и при игрите в казината, от които бюджетът е прибрал около 3.1 млн. лв.

Чрез няколко фирми Васил Божков притежава 51% от капитала на „Национална лотария“. С по-малък дял (44%) е „ЛотоБГ“ – на братята Димитър и Милен Ганеви, които чрез фирмата си „И-Карт“ са с опит в есемес игрите. Най-малък (5%) е на Георги Кънчев Попов през дружеството ГКПГ. Той фигурира в управата на „Нове холдинг“ на Васил Божков.

Подобна е ситуацията с „Лотария България“. „Евробет“ – компанията, организираща играта, също е мажоритарна собственост на Васил Божков (52%) през други две фирми. Останалите дялове са разпределени приблизително поравно (по 10%) между пет дружества.

Източник: dnevnik.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук