Ще се кандидатира ли Първанов за президент?

0
1346

„Има и такова тълкувание. Мога да бъда избиран за президент до края на света. Това обаче не е въпрос на многобройност, на гласуване. И това решава Конституционният съд. Обаче аз нямам желание. Защото имам други амбиции, други идеи за личния си живот. А що се отнася до политическата страна на въпроса, в рамките на правомощията на президента, съм постигнал много. Много трудно бих постигнал нещо радикално и по-силно. Но бих искал един ден да се боря за президент в рамките на една президентска република. Това заяви пред Нова телевизия лидерът на АБВ Георги Първанов, цитиран от „Пик“.

Той бе категоричен, че не е имал конфронтация с премиера Борисов за президентските избори. „Осман Октай забърка един тюрлюгювеч, който е за жълтите вестници“, заяви Първанов, коментирайки слухове, че е изтеглил хората от АБВ от властта заради скарване с Бойко Борисов. „Ние взехме политическо решение за напускане на кабинета. Но нека не бъркаме добрия тон и колегиалността, която господин Калфин прояви в кабинета с политическата риторика“, коментира Първанов.

Той изтъкна „липсата на диалог“ като основна причина за излизането на АБВ от правителството. „Но ние не се разделяме заради „несходство в характерите“. Но този кабинет вече не е полезен, не е добър за България. Има неадекватни, недобри министри, които са спънка за развитието не само на реформите“, посочи лидерът на АБВ.

„Кой казва, че АБВ е „кукла на конци, дърпана от Кремъл“?! Ще взема да се разгневя накрая! За да успокоим тона – това са едни измислени разделителни линии. Най-лесното е да измислиш един външен враг, да кажеш – вие сте лошите, ние сме добрите. Това е най-лошият сценарий с оглед на предстоящите президентски избори“, заяви Първанов.

В края на разговора той отново подчерта, че има лични амбиции, но те не са свързани с президентската кампания: „Личните амбиции са личен проблем, моля. Да не влизаме в хипотези, които да получат отговор, преди да седнем окончателно на масата“.

Първанов не отговори на настойчивите въпроси дали смята да се коалира с БСП за предстоящите избори. „Не бих искал да правя каквито и да инсинуации в едната или другата посока. Само ще ви кажа – Корнелия Нинова не е мой кадър на „Позитано“, отговори уклончиво Георги Първанов.

Източник: bnews.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук