Юнкер дава две седмици на наследника на Камерън да задейства член 50

0
1262

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер очаква следващият премиер на Обединеното кралство да уведоми ЕС за активиране на член 50 в рамките на две седмици, ако той е от лагера на желаещите Великобритания да остане в ЕС. Това каза самият той, цитиран от NewEurope по време на пресконференция след Европейския съвет във вторник вечерта.

Юнкер заяви, че от премиер от кампанията за напускане очаква уведомлението на сутринта след неговото назначение: „Ако някой от Лагера „Остани“ стане британски премиер, това трябва да се направи до две седмици след назначаването му. Ако следващият британски премиер идва от кампанията на „Напусни“ то трябва да се направи в деня след назначаването му.“

Германският канцлер Ангела Меркел от своя страна заяви, че британското решение за напускане на Европейския съюз не може да бъде отменено. „Не виждам начин да се отмени“, каза Меркел след среща с колегите си лидери на ЕС. По думите й в момента не е време за „пожелателно мислене“.

Припомняме, че 52 процента от британските избиратели решиха миналата седмица да напуснат 28-членния блок.

„Великобритания няма да може да си избира само това, което иска от Европейския съюз в бъдещите отношения, особено когато става въпрос за свободно движение на хора“, беше категоричен френският президент Франсоа Оланд.

Имиграцията и напливът на не-британски граждани на ЕС във Великобритания бе основна тема на кампанията за референдума, която доведе до това, че Великобритания гласува за напускане на ЕС. Великобритания няма да може просто да каже, че ще държи чужденците извън територията си  при запазване на всички други стопански предимства на единния пазар на ЕС, подчерта френският президент.

„Четирите свободи:“! „Ние не можем да имаме свобода на движението на капитали, свободата на стоки, свободата на услуги и след това да кажем, когато става дума за хора, разкарайте се. Е, не,  не работи по този начин. Или четирите свободи или нито една“, каза Оланд. „Ние не можем да загърбим това“, подчерта той./БИ НЮЗ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук