0
90

От днес до Великден отбелязваме Страстната седмица.

Това е последната седмица от земния живот на Иисус Христос, когато Спасителят изкупва човешките грехове чрез жертва. Тя се нарича “Велика” или “Страстна седмица”, т.е. Седмица на страданията, прелюдия към вечния живот. Тя е посветена на възпоменанията за Неговите страдания, кръстна смърт и погребение. Всеки ден от тази седмица се нарича велик.

Според православния календар тази седмица завършва в навечерието на Великден – денят, в който се празнува Христовото възкресение. На Велики понеделник Божият син влиза в Йерусалимския храм и го намира пълен пълен с търговци. Обхванат от свещен гняв, Той прекатурва масите им, а тях самите изгонва, защото храмът е дом за молитва, а не тържище. В Евангелието се говори за проповедта на Иисус в храма и изреченото от него проклятие над безплодната смокиня – символ на човешката душа, която не познава молитвата, покаянието и не носи духовни плодове.

Във Велики понеделник Църквата прославя св. Патриарх Йосиф – син на св. Патриарх Яков, предобраз на Иисус Христос. Йосиф бил продаден от своите братя на пътуващи за Египет търговци. Там, в чуждата нему страна, той преминал през множество страдания, но фараонът го направил втори по власт и положение в цялото царство. Подобно на Йосиф, Иисус Христос бил предаден от евреите на езичниците, бил измъчван и страдал заради човешките грехове.

Велики понеделник е определен за основно почистване на дома и стопанските постройки, за пране, миене и къпане на децата. Кмета.бг/Стандарт

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук