Темата на DAILYPRESS.bg! Нощен градски транспорт тръгва от 7 април 2018 г., четири линии свързват кварталите между полунощ и 4 часа сутринта (СНИМКИ)

0
7772

Нощен градски транспорт тръгва експериментално от 7 април 2018 година в София, съобщи зам.-кметът на Столична община Евгени Крусев по направление „Транспорт и транспортни комуникации“. Това съобщиха от пресцентъра на Столична община в съобщение до редакцията на Информационна агенция „Дейли Прес“.

Линиите са 4 и ще пресичат града, така че да има връзка с всички квартали. Те ще се движат от 00.00 часа до 04.00 часа. Общата спирка на четирите линии, които ще носят съответно следните номера N1, N2, N3 и N4, ще е на площад „Княз Александър Първи“.

Цената на нощната карта за всички линии е 2 лева, а тя ще се продава от кондуктори вътре в автобусите. Колите на обществения транспорт ще имат отличителни знаци за нощен превоз, а спирките ще бъдат брандирани, така че да е ясно, че колите минават от там.

Линия N1 ще върви по маршрута ж.к.“Люлин 1,2“- ж.к.“Младост 4“. Тази с N2 ще свързва кв. „Обеля“ – ж.к. „Студентски град“. 
Автобусите с номера N3 ще се движат между ж.к. „Овча Купел 2“ – ж.к. „Левски“ (Автостанция Изток), а тези от N4 – ж.к. „Дружба 2“ между ж.к. „Гоце Делчев“. 

Във всички Пунктове за продажба на превозни документи ще има карти с новите маршрутни схеми.  „Автобусите няма да спират на всяка спирка, ако на нея няма хора“, каза Крусев.

Интервалът за движение ще е 40 минути, а времето за прекачване между линиите на общата спирка на пл. „Княз Александър Първи“ – 5 минути. 

Близо 900 000 лева са заделени за въвеждането на нощния транспорт. Общото увеличение на средствата за подобряване на услугата е 18 млн. лева като останалата част от средства ще бъдат за увеличаване на броя на колите за обществения превоз през активната част на деня, което намалява времето за чакане по спирките. 

Очаква се основна група, която да ползва нощните линии да е бизнеса в София, който работи в различни часови зони, каза Крусев.

По предварителни данни около 30 на сто само от аутсорсинг и ИТ- компаниите имат нужда от градски транспорт през нощта за своите служители.

Във всеки от автобусите ще има видеонаблюдение, както и паник бутон за шофьорите и кондукторите. 

© Информационна агенция „Дейли Прес“

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук