“Тренд”: Тежка битка за първото място! ГЕРБ запазват 25,6%, ПП и ДБ дръпват напред до 24,8%

0
117

ГЕРБ ще е първа политическа сила, ако изборите са днес, но зад гърба им с много малко е новото демократично обединение между „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“.

Партията на Бойко Борисов би получила 25,6% от гласовете на хората, а плътно зад тях с едва 0,8% по-малко, или общо 24,8% е коалицията на „добрите сили“, както те се самоопределиха неотдавна.

Третото място остава за ДПС, които на 4 април биха получили 12,8% от гласовете.

 

„Възраждане“ продължава да набира електорат, сочи още проучването. За партията на Костадин Костадинов биха гласували 11,9%.

Спадът в БСП продължава. Левицата не отлепва от петото място и би получила едва 8,9% на предстоящите избори.

Голямата въпросителна е с „Български възход“. Партията на Стефан Янев би получила 4% на изборите и според това проучване би влязла в следващия парламент, но неизвестността остава, защото е възможно да бъде и малко под чертата.

„Има такъв народ“ няма никакви шансове да влезе в парламента. За партията на Слави биха гласували само 3,3%, което не им отрежда място в Народното събрание.

 

Новосформираната коалиция „Левицата!“ изобщо не присъства в проучването.

За „други партии“, неспоменати поименни, биха гласували общо 3,9% от имащите право на глас.

Това сочат данните от най-новото социологическо проучване, проведено от агенция „Тренд“  по поръчка на “24 часа”.

То е правено буквално преди дни – в периода между 4 и 11 февруари. Пълните резултати и анализи от изследването са оповестени в хартиеното издание на ежедневника от 15 февруари, сряда.
Моментната снимка на предизборните електорални нагласи са на база 1003 анкетирани лица на възраст над 18 години и е представително за пълнолетното население на страната, обявяват от „Тренд“.

 

Интригата на предстоящите предсрочни парламентарни избори на 2 април наистина ще бъде ГЕРБ или обединението между „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ ще е първа политическа сила.

За пръв път ПП и ДБ се изследват като коалиция и резултатът им е малко след този на ГЕРБ. Заедно те нито губят, нито печелят гласове, сочи проучване на „Тренд“.

„Възраждане“ продължава да набира електорат, сочи още проучването.

 

Формулата за следващото Народно събрание е 5+1 формации с парламентарно представителство.

Още преди официалното обявяване на предизборната коалиция между “Продължаваме промяната” и “Демократична България” “Тренд” тества тяхно евентуално обединение.

На въпрос с предварително зададени опции ГЕРБ и обединението между “Продължаваме промяната” и “Демократична България” са със сходна електорална подкрепа.

 

ГЕРБ запазва минимално предимство с по-малко от процент пред предизборната коалиция.

 

Партията на Бойко Борисов се ползва с подкрепата на 25,6% от гласуващите, докато обединението между “Продължаваме промяната” и “Демократична България” с 24,8% от гласуващите.

Според данните предизборната коалиция успява да събере електоратите на двете формации и не се регистрира отлив вследствие на обединението. Засега не се отчита и бонус от него.

В подредбата по-надолу не се наблюдават структурни промени в сравнение с предходните няколко месеца.

Третото място остава за ДПС с 12,8%. “Възраждане” достига нива от 11,9% сред гласуващите.

 

Пета е БСП с 8,9% от твърдо решените да отидат до урните на 2 април. Реални шансове за парламентарно представителство запазва “Български възход” с 4% сред гласуващите.

 

Предизборната кампания ще се окаже решаваща за партията на Стефан Янев.

На дистанция от парламентарната бариера, но над 3% остава “Има такъв народ”. Опцията “не подкрепям никого”, която ще присъства и в самия изборен ден, продължава да събира сравнително висок процент (4,8%).

Оценката за работата на правителството и президента през февруари частично възстановява регистрирания януарски спад. Първият месец в годината традиционно отчита най-песимистични нагласи най-вече поради отминалите празници, очакванията за по-студено време и по-високи сметки за комунални услуги.

През февруари 26% от българите дават положителна оценка за работата на правителството, а 58% отрицателна. За президента 43% дават положителна оценка, а 47% – негативна. Подкрепата и за двамата е по-висока с 4% в сравнение с януари.

Половин година след встъпването в длъжност на служебния кабинет на Гълъб Донев тествахме и отношението към всеки един от служебните министри. Начело на класацията с най-положителна оценка и най-висока разпознаваемост е министър-председателят Гълъб Донев (40%).

Първите петима министри с най-висок брой положителни оценки са Весела Лечева (32%), Иван Демерджиев (31%), Крум Зарков (26%), Атанас Пеканов (25%) и Димитър Стоянов (24%). Те са и най-разпознаваемите лица от служебното правителство.

След тях се нареждат Асен Меджидиев (21%), Росен Христов (20%), Лазар Лазаров (19%) и Иван Шишков (19%).

Останалите служебни министри са по-слабо разпознаваеми. Теренът на проучването започна ден след встъпването в длъжност на новия министър на културата Найден Тодоров, който очаквано засега е най-неразпознаваемото лице в кабинета.

От “Тренд” правят уточнението, че резултатите от електоралния въпрос не отчитат втория списък със санкционирани лица по закона “Магнитски”, който беше публикуван на 10 февруари следобед. Теренната работа на настоящото изследване е завършила на 11 февруари.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук