За Нетаняху убийството на Кашоги е ужасяващо, но иска стабилна Саудитска Арабия

0
2170

Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху наруши мълчанието си относно убийството на саудитския журналист и дисидент Джамал Кашоги днес във Варна, изтъквайки, че това, което се е случило в саудитското консулство в Истанбул, е било ужасяващо и казусът трябва да бъде разрешен.

„Това, което се случи в консулството в Истанбул, беше ужасяващо и трябва да бъде надлежно разрешено“, коментира Нетаняху, допълвайки: „Същевременно, много е важно за стабилността на света, за региона и за света Саудитска Арабия да остава стабилна.“

„Смятам, че трябва да бъде намерен начин за постигането на двете цели. Защото по-големият проблем е Иран и трябва да се уверим, че Иран не продължава със злонамерените действия, които извършва през последните няколко седмици в Европа. Ние помогнахме за разкриването на две терористични атаки – една в Париж и друга в Копенхаген, организирани от иранските тайни служби“, продължи Нетаняху.

„Блокирането на Иран е от изключителна важност в нашия дневен ред относно сигурността, не само за Израел, но смятам и за Европа и за света“, настоя още той.

Междувременно министърът на енергетиката на Израел Ювал Щайниц направи подобни изявления по-рано днес, след като нарече убийството на Кашоги „отвратително“, но каза, че сътрудничеството с Рияд срещу общия им враг Иран е приоритет за Израел.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук