Илияна Йотова вижда криза и в малката, и в голямата коалиция

0
4159

С искането на оставката на Валери Симеонов, има криза както в малката, така и в голямата коалиция. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова на международна конференция в Бургас, цитирана от БНТ.

По думите ѝ от една страна има свалено доверие от една от партиите в председателя на парламентарната група, а от друга доверието е свалено и от един от лидерите в управляващата коалиция.

„Нека да оставим на парламента и на политическите партии да решат каква да бъде тяхната стъпка и как ще излязат от тази криза“, добави Йотова.

Според нея исканата оставка е като присъда за българското общество.

„Много трудно оттук нататък господин Валери Симеонов ще защити каквото и да било свое решение или предложение след всичко, което се случи“, подчерта вицепрезидентът.

По-рано днес президентът Румен Радев изтъкна, че безконтролната власт ражда цинизъм. 

Припомняме, повод за скандала стана изявление на Симеонов в социалната мрежа, който определи протестиращите майки на деца с увреждания като: „група кресливи жени, които спекулираха с децата си, манипулираха обществото, изкарвайки на пек и на дъжд тези уж болни деца, без грам майчинско чувство, грижа за тях.

На 19 октомври, докато в парламента се обсъждаше третият вот за недоверие към кабинета „Борисов 3“ от БСП поискаха оставката на Валери Симеонов заради изказването му към майките на деца с увреждания.

След това премиерът Бойко Борисов се извини за думите на своя вицепремиер.

Симеонов заяви, че няма да се извинява на непрочелите и обясни, че думите му са извадени от контекста на изказването. 

Последва и реакция от страна лидерът на левицата Корналия Нинова, кяотос е обърна към премиера Борисов с думите:Стига с този театър„.

Вчера, 22 октомври, майките на деца с увреждания излязоха на протест в няколко града в стараната с искане Симеонов мигновено да си подаде оставката.

Лидерът на „Атака“ и председател на ПГ на патриотите пък поиска веднага да бъде свикан Коалиционен съвет ГЕРБ – ОП за оставката на Симеонов.

Отново вчера, премиерът Бойко Борисов заяви, че ако поиска оставката на Симеонов ще наруши коалиционното споразумение и правителството ще падне.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук