Анонимен свидетел, бос от подземния свят, твърди пред спецпрокуратурата: Синът на Венци Стефанов е жив, крие се в Испания

0
2026

Отвличането на Димитър било инсценировка

Отвлеченият преди почти 12 години син на футболния бос Венци Стефанов – Димитър, е жив и здрав. Той е с променено лице и име и се намира в Испания. Това е твърдял сензационно пред Специализираната прокуратура свидетел срещу бандата на Йосиф Йосифов – Костинбродския и хората му.

Йоско, Ивайло Симеонов –  Богьовеца, Вергил Сла­вов, Александър Йорданов, Мариян    Атанасов бяха арестувани при спецакция на МВР, кръстена „Килърите 4” през есента на 2013 г. и вкарани зад решетките. Бандата официално бе обвинена за убийството на наркобоса Филип Найденов – Фатик и опита за убийство на Кирил Киров – Японеца, но едно от престъпленията, за които беше разследвана, е именно и похищението над Димитър Стефанов.

Според източници на „Уикенд”, запознати с разследването, засекретен свидетел по това дело, което е лице на висока позиция в престъпния свят, е разказал, че всъщност отвличането на момчето е било постановка с цел той да започне коренно различен живот, най-вече в безопасност. През 2004 г. по улиците на София се водеше свирепа гангстерска война, а трупове на лица, свързани със СИК, падаха почти всеки ден. За това таткото, който също е пряко свързан със СИК, и то на високо ниво в организацията, решил да инсценира отвличане, разказва свидетелят.

В часовете след отвлича­нето първо се появи верси­ята, че синът на президента на футболен клуб „Славия” е похитен като отмъщение за взрива в централата на СИК на бул. „Джеймс Баучър”, където загина Стоил Славов, един от маститите шефове на групировката. 2004 г. е като цяло кървава за СИК. В същата година на 30 юли зверски разстрелян е другият бос Милчо Бонев – Бай Миле, заедно с цялата си охрана пред ресторант до стадион „Славия”.

Свидетелят на прокура­турата дори твърди, че в бившата служба НСБОП, която сега е ГДБОП, се пази копие на фалшив задгра­ничен паспорт на Димитър, направен две седмици преди да бъде извършено престъплението.

Тескерето изглеждало едно към едно като истинско. Всичките му данни са сме­нени, имената променени, с изключение на снимката, на която си е той. Точно поради факта за наличието на този документ дълго време вита­еше версията, че момчето не е отвлечено, а се крие в чужбина. И цялата история е постановка на баща му.

Издаването на фалшив паспорт и най-вече бързото му „намиране” може да озна­чава, че това е оперативна постановка, която се прави с цел да се заблуди разследването. Самият Венци Стефанов многократно е казвал, че шансът синът му да е жив е почти нулев и че похищението си е истинско, а в него са замесени висо­копоставени полицаи.Синът на Венци Стефанов

Трагедията с детето на Стефанов се случи на 6 април 2004 г. в 11,30 ч. на паркинг пред блок 113 в столичния кв. „Гео Милев”. Тогава Димитър паркира сребристия си двуместен спортен „Мерцедес” С 11 77 НК откъм задната част на блока, където се намира служебният вход на заведението му кафене „Киара”. Към колата се насочват двама непознати с   полицейски   униформи.

Единият се надвесва над от­вореното стъкло и нарежда на младежа да излезе от колата. Митко се подчинява, след което похитителите го сграбчват и го натикват в бяла кола с монтирана синя лампа на капака.

После отпрашват в посока бул. „Цариградско шосе”. Това е и последният път, когато някой вижда жив Димитър Стефанов. Още на 6 април 2004 г. вечерта президентът на футболен клуб „Славия” получил    анонимно обаждане да приготви минимум 2 млн. лева. Впоследствие по признанията на самия Стефанов историята се развива динамично. След­ват поредица от телефонни разговори с похитителите. Той стриктно изпълнява нарежданията им. Едно от тях гласи да приготви исканата сума за откуп и да хване влак от централна гара. Това става точно на 12-тия ден. Хвърля през прозорец на влак в движе­ние и сак с внушителна сума вътре от 1 250 000 лв. Въпреки това синът му не е върнат.

Миналата година по време на едно от заседанията на Специализирания съд срещу бандата на Йоско стана ясно, че след провала на службите в издирването на Димитър Стефанов се включил лично и Маджо, който е стар приятел и бизнеспартньор на бай Венци.

Маджо привикал в къщата си стария крими герой Боян Петракиев – Барона. Попитал го в какви отношения е с Йоско Йосифов от Безден, по-известен като Йоско Костинбродския. Барона му отговорил, че го познава, но ще е силно да се нарекат приятели. Тогава Михалев му признал, че получил информация, че именно Йоско е отвлякъл Димитър. Помо­лил Петракиев да занесе на Костинбродския сак, пълен с 500 000 евро, за да пусне момчето. Барона се навил да изпълни  мисията,  но поискал да го придружават охранители на боса на СИК. Когато цъфнал на пред дома на Йоско, дал му чантата и му казал кой и за какво му праща пачките, гангстерът от Безден побеснял и из­хвърлил сака. Казал, че няма нищо общо с отвли­чането на Димитър Сте­фанов и държи това да стигне до Маджо. След трогателната  сценка Барона,  мутрите на Михалев и чантата с банкнотите се нато­варили на колата си обратно към палата на Маджо. Парите са върнати, а информаци­ята споделена. Това е разказал наскоро лично Петракиев в разпит пред прокурор.

Досега единствената ин­формация, която се приема с голяма доза достоверност, е, че младежът е бил убит по време на плена си от Ивайло Симеонов – Богьовеца, защото видял лицето му и го разпознал. Доказателство за това обаче няма.

„Уикенд” научил, че въпреки показанията на свидетеля, че момчето всъщност е живо и здраво, нито прокуратурата, нито МВР са продължили да ра­ботят по тази сензационна версия, за да се докаже дали е истина или лъжа.

Междувременно Йоско успя да избяга от България в края на февруари 2014 г. и оттогава досега се укрива в Сърбия. Обявен е за издирване от Интерпол. В края на август същата година пък съдът пусна на свобода всички останали членове на „Килърите 4”. С мотива, че те са лежали вече 9 месеца в ареста и нямало опасност да се укрият. Някои от тях имали деца, за които трябвало да се грижат, а обвиненията срещу тях са за период отпреди 10 г.

Източник: в-к Уикенд

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук