Българите на Запад изгоряха заради българите в Турция

0
1364

Липсата на избирателен район „Чужбина“ не е удар срещу активните българи на Запад. Отнетата възможност за избирателни секции извън посолствата и консулствата не е заради диаспорите в САЩ и Европа.

Причината е много проста, близка до ума и прозрачна дори.

Става дума за гласовете на българските турци, които са ключови за всички избори досега.

След отделянето на Местан и появата на ДОСТ, гласовете на българите в Турция се разделят на две – под контрола на Ердоган/Местан и под контрола на ДПС.

Практически ГЕРБ и ДПС се съюзиха и отнеха гласовете на Местан, като оставиха изборния процес изцяло под контрола на МВнР. Това е продължение на вътрешните битки в ДПС, но с нови съюзници – ГЕРБ и агентите от Патриотичния фронт.

Ако логиката беше различна, Валери Симеонов и Красимир Каракачанов щяха да настояват за отделно гласуване на диаспората, защото това би намалило шансовете на турските партии у нас. Самият факт, че подкрепата им е гарантирана, публична и декларирана, е доказателство, че имат договорка с ДПС.

Общоизвестно е, че винаги досега президентът е бил избиран с помощта на електората на ДПС. Точно този вот е невъзможно да се спечели без подкрепата на турските гласове. Това обяснява бързането за промяна на Изборния кодекс и привидно странните решения, взети от Народното събрание.

източник: bnews.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук