Български авиоексперт: Най-вероятно взривно устройство е унищожило самолета на EgyptAir

0
1328

Най-вероятно взривно устройство е свалило самолета на EgyptAir вчера. Този извод се налага от това, че е бил на 11 280 метра височина и идва от Кайро. По същия начин бе свален и самолета над Синай с руските граждани на борда. Възможно е и в Кайро, и в Париж да е поставено взривно устройство. Това коментира пред Би Ти Ви авиоекспертът Ангел Борисов.

По думите му товарачите на багажи на летището в Париж са мюсюлмани от Тунис, Алжир и Мароко. Тези хора не минават през същия контрол за бомби, както останалите пътници. Да, проверки има, но да не забравяме, че тях ги правят също служители от тяхното вероизповедание и неслучаен пропуск може да има. Преди дни, точно на френското летище Шарл дьо Гол са освободени 57 работници – съмнителни елементи, които са работили като хамали, чистачи, метачи. Фактът говори, че са установени нередности, коментира още експертът.

Самолетът може да изчезне от радарите, когато електричесткото захранване се изключи, а това може да стане заради взривно устройство, заради разхерметизиране или заради взимане на самолета под контрол на терористи, но последното е малко вероятно, тъй като кабините се заключват.

Докато черните кутии не бъдат открити, нито една от версиите не бива да бъде изключвана, дори техническа повреда, коментира още Борисов.

Той смята, че щом досега не е потвърдено да са открити части от летателния апарат, големи отломки са потънали в морето. Иначе на повърхността вече щяха да изплуват седалки и други части.

За мен днес е денят, когато трябва да се открият отломки. Районът е с дълбочина 1500 метра, което означава, че черните кутии ще бъдат открити лесно. Вече има сигнал от маяка, както и от втори маяк към черните кутии, които могат да бъдат открити от специални роботи, смята експертът.

По думите му, изключено е да има оцелели, тъй като водата в момента там е много студена.

Самолетът на EgyptAir, пътуващ от Париж за Кайро изчезна от радарите вчера. На борда му имало 66 пътници, в това число екипажа./ПИК

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук