Издигането на „Бронзовата къща“ е проблем на твореца

0
4024

Проектът за арт инсталацията „Бронзовата къща“ ще бъде спрян, ако не се спазват междинните срокове. Това увери ресорният заместник-кмет Тодор Чобанов в отговор на журналистически въпрос.

Той бе категоричен, че има решение на Общинския съвет за въпросния проект на архитекта Деянофф. Проектът е базиран на постижението на средновековната архитектура и по-конкретно „Хрельовата кула“ в Рилски манастир.

Арт инсталацията е подарък от Австрия. Чобанов коментира, че никакви инвестиции няма от страна на Столична община.

„В това решение има параметри. Ние като администрация сме длъжни да го изпълняваме. Действително авторът има своите проблеми с изграждането. Ние правим всичко възможно той да спазва сроковете и ангажиментите, които са поети. Оттам нататък в крайна сметка отговорността за изпълнението на една художествена творба е на нейния автор“, коментира Чобанов.

Той коментира, че проблемите на изпълнителя на проекта са били първоначално финансови, след това организационни. „Очевидно се работи в момента на обекта, поставени конкретни срокове, които трябва да изпълни. Ако тези междинни етапи не се следват – говорим за 18-ти е първият междинен етап – просто ще прекратим проекта“, увери Чобанов.

Той бе категоричен, че от Столична община всеки ден следят какво се случва на обекта.

По думите му очевидно става въпрос за способността на един художествен колектив да изпълни сложна инсталация.

„Цялото съдействие, което му е обещавано, е осигурено. Дадено му е място, създадени са условия за работа – няма как да държим ръцете на някого“, каза още ресорният заместник-кмет.

Относно готовността на Дискусионния клуб за социална и местна политика на БСП да поиска неговата оставка, Чобанов заяви: „Това е тяхна работа като политици. Дали е морално, дали е красиво да се прави политика от проблемите на един художник и неговия екип – това е друга тема.“.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук