Гласуваме за президент и на референдум

0
1274

Днес избираме петия президент на България, гласуваме и на референдум, и то по нови правила. Столичният „Младост” ще избира и районен кмет.

Право да пуснат бюлетина за нов държавен глава имат  6 834 278 души. Броят на секциите в чужбина е 325 в 71 държави. Над 35 ще са единствено във Великобритания –  53, в Турция и САЩ са по 35, в другите държави са под тази бройка.

21 кандидат-президентски двойки ще се състезават за „Дондуков” 2. За вота се регистрираха 11 партии, 5 коалиции и 14 инициативни комитета, но някои от тях не подадоха документи за кандидат.

Машинният вот за президент и вицепрезидент няма да е експериментален, тоест гласовете ще се зачитат. С машини ще се гласува в 500 секции в цялата страна.

За първи път гласуването на изборите у нас е задължително. При негласуване на два поредни избора от един и същи вид избирателят се заличава от списъците. Друга новост е квадратчето „Ни подкрепям никого”.

На референдума избирателите ще отговарят на въпросите:

-Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?

-Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?

-Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?.

„Младост” в София ще избира районен кмет, след скандал със застрояване на междублоково пространство. Тук изборът е между 13 кандидати.

Гласуването започва в 7.00 часа и приключва в 20.00 часа. Изборният ден може да бъде удължен по преценка на Централната избирателна комисия, ако в 20.00 часа пред изборните помещения има желаещи да гласуват, но удължаването може да е най-много с един час – до 21.00 часа.

Над 13 000 полицаи ще охраняват вота в цялата страна.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук