Ексклузивно в DAILYPRESS.bg! Случаят „Скрипал“ и експулсирането на руски дипломати отново водеща тема сред управляващи, коалиционни партньори и опозиция (ОБЗОР)

0
42135

Репортер по темата: Тодор СТЕФАНОВ, ДЕЙЛИ ПРЕС / СОФИЯ – Народното събрание 

Случаят „Скрипал“ и експулсирането на руски дипломати отново водеща тема сред управляващи, коалиционни партньори и опозиция. Късно в сряда на Летище „София“ кацна българският посланик в Русия Бойко Коцев.

Той се завърна у нас, след като беше повикан от премиера Бойко Борисов за консултации по случая „Скрипал“, заради който 19 страни членки от ЕС са експулсирали дипломати от Русия. В сряда държавният глава Румен Радев посочи, че решението за извикване за консултации на българския посланик в Москва е в правомощията на правителството и то трябва да мотивира своите действия.

По думите му това е стъпка, която не е била съгласувана с него.

Радев заяви, че солидарността е важен принцип, но тя не трябва да бъде сляпа. Въпреки че вече страната ни няколкократно заяви, че руски дипломати няма да бъдат отзовавани, вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева също коментира казуса.

Тя посочи, че България не е сред страните експулсирали руски дипломати, но доста други, включително и България, са извикали посланиците си. Според Захариева в решението на премиера няма нищо необичайно.

В четвъртък дискусията по темата продължи. Започнаха я от ПГ на „БСП за България“, които направиха процедурно предложение премиерът Бойко Борисов да даде информация пред парламента за дипломатическата криза след случая „Скрипал“.

От БСП поискаха премиерът да информира народните представители за основанията за предприетите стъпки до момента, за да има по-голяма съгласуваност в действията на институциите.

Според БСП в тази ситуация е важно да се гарантира това взаимодействие между институциите.

Председателят на Градския съвет на БСП – София Калоян Паргов заяви, че България не трябва да бърза с експулсирането на руски дипломати и трябва да се водим единствено от националните си интереси.

Според него страната ни трябва да спре само с повикването на руския ни посланик за консултации по случая „Скрипал“.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че България трябва да бъде солидарна с Великобритания и посочи, че според него трябва да има и действия.

Той допълни, че е разговарял с премиера по темата и е изразил своето мнение защо страната ни трябва да е солидарна с европейското семейство.

Във връзка с мнението на коалиционните партньори по въпроса, Цветанов поясни, че си говори с всички части от „Обединени патриоти“. Председателят на ПГ на ГЕРБ обърна внимание, че една част от тях дават подкрепа за европейската солидарност.

Според него темата за руските дипломати ще бъде дискутирана на коалиционен съвет.

Председателят на ПГ на „Обединени патриоти“ Волен Сидеров също изрази желание да се свика коалиционен съвет час по-скоро.

Той призова ГЕРБ да не прави грешни ходове по случая „Скрипал“. Според него позицията на Бойко Борисов до момента е точна и правилна. По думите му в България има правото си на суверенно мнение. Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че позицията на премиера Бойко Борисов по случая „Скрипал“ е изключително балансирана. В отговор на въпрос може ли ситуацията с руските дипломати да разклати коалицията Красимир Каракачанов обясни: „Това, че два дни не съм бил в България не означава, че коалицията се клати по някакъв начин. Всичко си е наред“.

Според него позиция дали страната ни трябва да отзовава руските дипломати, не трябва се изразява от един или друг като политик, а да се вземе от Съвета по сигурността, който е насрочен за 30 март. На него ще бъде изслушан посланикът ни в Русия Бойко Коцев.

На заседанието ще бъде обсъден случаят „Скрипал“. Съветът по сигурността се ръководи от министър-председателя, а в състава му са включени членове на правителството, ръководителите на специалните служби и представител на Президента на Република България.

Вицепремиерът Валери Симеонов също коментира, че България трябва да има балансирана позиция относно случая „Скрипал“.

Той подчерта обаче, че ако се докаже престъпление и свързаност на Русия със случая „Скрипал“, трябва да се върви към експулсиране и всякакви други дипломатически мерки. 

Министърът на българското председателство на Съвета на ЕС 2018 г. Лиляна Павлова заяви от своя страна, че не трябва да се истеризира по случая „Скрипал”. На въпрос дали ще експулсираме руски дипломати, тя отговори, че действия трябва да се предприемат след задълбочен анализ на фактите и обстоятелствата.

„Премиерът Бойко Борисов не иска да взима решения под натиск, важно е да бъде взето решението, когато имаме данни и информация, когато знаем какво точно се случва”, коментира още Павлова.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук