Ексклузивно в DAILYPRESS.bg! Специализираната прокуратура отчете увеличение на работата си и на сигналите за корупция (ОБЗОР)

0
9506

Репортер по темата: Тодор СТЕФАНОВ, ДЕЙЛИ ПРЕС / СОФИЯ – Специализирана прокуратура (СП)

Дейността на Специализирана прокуратура (СП) за миналата година има доста сериозен ръст в почти всички показатели – в положителна насока. Това обяви административният ръководител на Специализираната прокуратура прокурор Иван Гешев на брифинг за дейността на СП през 2017 г., предаде репортер на Информационна агенция „Дейли Прес“.

Прокурор Гешев представи резултати от сравнителен анализ за работата на СП от 2012 година, като отбеляза, че те са изключително положителни и показват сериозен ръст на прокурорската дейност през годините.

Според анализа осъдените лица за 2017г. са 270. 260 от тях са били лишени от свобода, 41 са с наложено наказание „Глоба“, 10 са осъдени на пробация, а двама са били лишени от права. Образуваните преписки от новосформирания отдел „Антикорупция“ за 4-те месеца от неговото съществуване са почти два пъти повече от тези в останалите три отдела на Специализирана прокуратура – криминален, данъчен и икономически, а именно 402 към 193.

Получените преписки по компетентност в антикорупционното звено са 216, спрямо 24 в останалите отдели.

Статистическите данни показват съществено увеличение на подадените жалби и сигнали до СП срещу кметове на общини и райони след измененията в НПК.

След влизането на промените в НПК, в СП са постъпили 102 сигнала, докато общия брой на образуваните преписки в рамките на две години във всички териториални прокуратури е една 460. „Получаваме стотици сигнали от цялата страна. Хората ни звънят по телефона и казват: „Имаме доверие само вас“, посочи Иван Гешев.

Най-съществен е делът на новообразуваните преписки в отдел „Антиорупция“ с предмет престъпления, извършени от кметове, заместник-кметове и представители на общински съвети – ¼ от общия брой. През 2017 година прокурорите при СП са внесли в Специализирания наказателен съд (СпНС) общо 269 искания за взимане на мярка за неотклонение „Задържане под стража“.

„Това е индикация, че съдът е възприел, че има достатъчно доказателства за внесените от прокуратурата искания и е косвен аспект за качеството на прокурорската работа и за натовареността на съда и прокуратурата“, заяви прокурор Гешев.

Той отчете, че основните проблеми пред работата на Специализираната прокуратура остава материалната база и кадровия потенциал. „Най-важните дела са при нас, без елементарни битови условия, няма как да очакваш резултат. Въпреки това се стремим всяка седмица да правим нещо и го правим най-добре в държавата. И в един момент някой ще се пречупи, ако не се е пречупил вече“, каза прокурор Гешев.

Той отбеляза, че има проблеми и в качеството на работата на СП, но се полагат усилия тя да бъде подобрена. В отговор на въпрос, свързан с критиките, че много от делата на

Специализираната прокуратура завършват със споразумения, прокурор Гешев коментира: „Споразумението дава бързина на процеса и за мен е един добър институт, който не е тайна, че се ползва в много държави“. За мен то е синоним на влязла в сила присъда, която не подлежи на обжалване на горните инстанции“. Във връзка с това, че над 50% от осъдените за миналата година 270 души са сключили споразумение със съда, прокурор Гешев заяви: „Не се притесняваме от това – това означава, че тези хора се признават за виновни“. „Криминална престъпност в голяма част е осчетоводила ареста и затвора като част от бизнеса. Масово тези хора гледат на това като на нещо нормално, след като няма на къде. За тези дела е така. Ако си мислите, че ще има споразумения за делата за корупцията по високите етажи – много се лъжете. Там борбата ще е до последно“, подчерта прокурор Геше.

„Да, аз като ръководител не съм доволен от размерите на част от наказанията, част от моята работа е тези споразумения да са доста по-сериозни и по-нагоре. Индикации за положителното в тази прокуратура в последната година и половина, е че се правят опити за споразумения за 4-5 години ефективна присъда“, отбеляза още той.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук