Ексклузивно и само в DailyPress.bg! Здравният министър Николай Петров подаде оставка, Борисов я прие

0
5578
Николай Петров си отива заради скандала с журналистическо разследване, което показа финансови нарушения в полза на фирма на дъщеря му, още докато е бил шеф на ВМА

Репортер: Тодор СТЕФАНОВ, ДЕЙЛИ ПРЕС – СОФИЯ

Първа оставка в кабинета „Борисов 3“

Тя е била приета от премиера Бойко Борисов.Министърът на здравеопазването Николай Петров е подал оставка. Това се казва в съобщение на Правителствена информационна служба.

Министър-председателят влезе на заседанието на кабинета придружаван именно от проф. Петров.

Оставката на здравния министър бе подадена, след като разследване на bTV разкри, че докато е бил директор на Военномедицинска академия проф. Николай Петров е сключил договори за почти 1,2 млн. лв. с фирмата на своя зет.

В същото време преди дни в интервю за същата телевизия здравният министър обяви, че никога не е работил с близки хора.

По-рано днес зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов защити проф. Петров, като обясни, че прокуратурата е отказала да образува досъдебно производство по казуса. По думите на Цветанов, „законът е спазен, тук можем да говорим само за моралната страна“.

Друг член на кабинета обаче – финансовият министър Владислав Горанов, заяви, че в правителството „няма свещени крави“ и че подобни действия не могат да се толерират. Горанов посочи, че до две седмици ще направят проверка по изнесените от тв разследването факти и тогава ще се решава съдбата на здравния министър.

Вероятно обаче Борисов е изпреварил всички като е поискал оставката на проф. Петров. Ако премиерът беше изчакал две седмици – скандалът около здравния министър щеше да се разрази и букално да потопи целия кабинет. 

В коридора, когато разбрахме какво се случва, проф. Петров каза, че няма да допусне да бъде опетнено името му, за което се бори 60 години. Все още няма никаква яснота относно изнесения доклад и ние смятахме, че е добре първо да се направи проверка и бяхме против подобно действие, но явно той е приел лично въпросът“, коментира оставката на колегата си Горанов.

Горанов уточни, че ген. Петров е изложил на четири очи пред премиера Бойко Борисов мотивите си и лично му е връчил оставката си.

Защо се стигна до първата оставка в кабинета „Борисов 3“?

Когато бе директор на Военномедицинска академия (ВМА), бившият вече здравен министър проф. Николай Петров е възложил две обществени поръчки на обща стойност около 1.6 млн. лв. на фирми, представлявани от Явор Цонев – мъжа, от когото дъщеря му Руслана Петрова има дете, показа разследване на БТВ, излъчено в неделя вечерта.

При сключване на договора за едната от поръчките през януари 2015 г. е нарушен или заобиколен законът, тъй като консорциумът, на който е възложена – „Ортопедие-Инвекс“, няма регистрация по БУЛСТАТ, нито ЕИК. Става въпрос за поръчка за периодична доставка на импланти за ортопедия и травматология на стойност около 1.2 млн. лв.

Втората поръчка е за около 400 хил. лв. и е възложена на фирма „Ортобедие.Бг“, която е регистрирана на същия адрес, на който се помещава и фирма, на която собственик до 2014 г. е дъщерята на проф. Петров – Руслана. Тогава тя стана шеф на кабинета на здравния министър Петър Москов.

За първата поръчка се разбира от одит на ВМА, в който се казва, че има слабости при осъществяването на контрола върху обществените поръчки, както и „индикатори за свързани лица и конфликт на интереси“. Военната прокуратура обаче е отказала да образува досъдебно производство.

В писмени отговори на въпроси на телевизията здравният министър проф. Николай Петров обяснява, че основен критерий за възлагането на обществени поръчки е най-ниската цена. Попитан за липсата на регистрация по БУЛСТАТ той пише: „Служители следят дали са представени необходимите документи и чак тогава се стига до подписване на договор“. На въпрос за това, че мъжът, който представлява фирмите, е баща на детето на дъщеря му, той отговаря: „Няма нищо незаконно. В професионалната си дейност спазвам стриктно закона“.

Кой е  проф. Николай Петров

Генерал-майор член-кор. проф. Николай Петров е специалист по анестезиология. Политическата му кариера започва като служебен министър на здравеопазването в правителството на Марин Райков през пролетта на 2013 г.. След това е назначен за директор на ВМА-София.

От 4 май 2017 г. проф. Петров отново е министър на здравеопазването в правителството на ГЕРБ и Обединените патриоти.

Той е автор на 4 и съавтор на 10 книги и 170 публикации в сферата на научната и медицинска литература. Проф. Петров е главен редактор на списание „Анестезиология и интензивно лечение“ и от 2004 г. е републикански консултант по анестезиология, реанимация и интензивно лечение.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук